Ето защо не трябва да скубете побелелите коси

9681
Ето защо не трябва да скубете побелелите коси
Снимка: iStock

Какво правите, когато забележите сив или бял косъм в косата си? Вярно ли е, че отскубването на сивите косми ще умножи броя на белите и сиви кичури, които имате?

Как посивява косата ви?

8 неща, които ни казва косата за здравето

Косата казва много неща за тялото ни, но също така и показва как външните фактори ни се отразяват. В някои случаи косата може да се о...

Всеки косъм е ограничен от космен фоликул, който съдържа собствени пигментни клетки на фоликулите. Тези пигментни клетки поемат отговорността да генерират постоянно меланин – химикал, който придава нов цвят на косата в новия процес на растеж. Меланинът е ключовият фактор, който определя дали кожата ви е тъмна или светла. По същия начин той решава колко тъмни или светли да са космите ви.

С напредването на възрастта все повече фоликулни пигментни клетки умират. Сега, когато има по-малко пигментни клетки в космения фоликул, косъмът става по-светъл или напълно прозрачен поради липсата на меланин. Това е процедурата, която кара косата ви да побелее.

Тъй като косменият фоликул обгражда само един косъм, след оскубване на бял косъм, няма да има повече от един на негово място. Най-често ще откриете, че на едно и също място расте само един косъм. Освен това, околните косми почти не се засягат, докато собствените им космени фоликули не загубят пигментните си клетки.

В повечето случаи новият косъм ще бъде сив като своя предшественик. Въпреки че все още има някои редки шансове новата коса да е по-тъмна от предишната, сивите обикновено имат по-груба текстура от нормалните косми и се очаква да имат избледнял цвят.

Оскубването на бели косми води ли до повече побеляване?

Митовете за косата, в които мнозина вярват още

Никак не е лесно да поддържаме здрава и красива коса. Всяка дама си мечтае да има стилна визия, красива и буйна грива и да не я  у...

Отговорът е не. От един фоликул расте само един косъм. Освен това, както знаем, фоликулът на белия косъм вече не задържа активни фоликулни клетки, те вече не произвеждат пигмент и така косата ви ще остане бяла, след като порасне отново.

Какво се случва с космения фоликул след оскубване на бял косъм?

Насилственото действие не се препоръчва за справяне с преждевременно побеляване и бялата коса.

Този подход за премахване на сивата или бяла коса ще причини повреди на кожата на главата ви. Обикновено ще очаквате да порасне отново, след като изтръгнете малко сива коса от скалпа си.

Въпреки това, ако продължите да дърпате и отскубвате сивата коса от главата си от същия фоликул, това ще доведе до образуване на тежки белези и трайното му увреждане. Това означава, че клетките около фоликула ще умрат, което ще доведе до свиването му. Следователно, той няма да успее да запази функцията си за възпроизвеждане на космите.

Храните, които ще направят косата ни по-здрава и лъскава

Когато става въпрос за поддържане на здрава и блестяща коса, има няколко неща, които можете да направите. Планирайте подстригване на вс...

Както виждате, скубането на косми в този случай е лош навик. Ситуацията ще стане ужасна за външния ви вид, ако имате бели косми по много широки области на главата си и често прибягвате до отскубването им като бързо решение за по-добър външен вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com