Ето защо пукат ставите и опасно ли е

26642
Ето защо пукат ставите и опасно ли е
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-често хрущенето в ставите е свързано с повишена подвижност. Това се нарича хипермобилност. Най-често това вродено състояние се среща при млади жени, тъй като те произвеждат променен колаген в тялото - по-разтеглителен. Това води до промени в много тъкани, особено на ставите.

Какво причинява пукането на ставите?

1. Движение на връзки, стави и сухожилия.

По време на движение положението на сухожилието в ставата се променя. Чува се щракащ звук, когато сухожилието се връща на мястото си.

3 трика за облекчаване на болки в ставите

Причини за болки в ставите Причините, които можем да открием, са много различни. Някои са свързани със заболявания от различна степен,...

2. Натрупване на газове в ставите.

Ставата съдържа синовиална течност, която действа като смазка. Азотът, кислородът и въглеродният диоксид се разтварят в тази течност. В момента на свръхекстензия на ставната капсула или неестествено движение, газовете се събират на мехурчета, които се пукат и се чува пукане.

3. Възпаление. Когато гладкостта на хрущяла се загуби, грапавите повърхности издават звуци.

4. Артроза, която се появява, когато ставата е „износена“. Хрущялът на места с повишен стрес изтънява и на равнината на триене се появяват неравни повърхности.

5. Наранявания на меките тъкани около ставата. В случай на нарушаване на еластичността на сухожилията на мускулите, с атрофия и скъсяване на самите мускули, е възможно хрущене, което се възприема като ставно, всъщност периартикулярно.

2 яйца и ябълков оцет и забравяте за ШИПОВЕТЕ

Шиповете са едно от най-болезнените явления, които могат да ни връхлетят. Болката от тях е почти нетърпима и обикновено хората прибягва...

Опасно ли е пукането в ставите?

Повечето специалисти са склонни да вярват, че е необходимо лечение на ставите, когато хрущенето е придружено от неприятни или болезнени усещания. Най-вероятно това може да означава растеж на костна тъкан или значително изтъняване на хрущяла, степента на което показва стадия на артроза.

Ако напукването и хрущенето придружава движения в ставите на гръбначния стълб, рамото, лакътя или пръстите и няма болка, тогава най-вероятно не трябва да се притеснявате. Структурата на тези стави, връзки и кости около тях е такава, че дори и леко движение, може да предизвика пукане, при абсолютно здрави стави. Ставите, които изпитват аксиални натоварвания, са различен въпрос: ханш, коляно, глезен. Хрускането в тези стави може да показва първоначалните прояви на изтъняване на хрущяла - артроза.

Как да се справим със ставни проблеми?

На първо място, ако ставата е подута, има болка след ходене или болка в покой, трябва да посетите лекар. Лекарят ще проведе преглед, функционални тестове за възможно увреждане на меките тъкани (връзки, менискуси, сухожилия) и ще установи причината за болката и подуването. След като се установи причината, започва лечение, което е насочено към премахване на възпалението в или около ставата, премахване на причините за възпалението и превантивни мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com