Европейци открили Америка десетки хиляди години преди Колумб

20430
Европейци открили Америка десетки хиляди години преди Колумб

Америка действително е била открита от европейци, но това е станало десетки хилядолетия преди Христофор Колумб при стъпването му в Новия свят на 12 октомври 1492 година, пише днес в. "Индипендънт", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тези свидетелства бяха получени благодарение на археологически находки, направени от международен екип от учени в шест района на Източното крайбрежие на САЩ. В потвърждение на тази теза говорят голям брой каменни оръдия на труда, изготвени по европейски образец и датиращи отпреди 19-26 хиляди години.

Повечето артефакти от този период бяха открити в щатите Мериленд, Пенсилвания и Вирджиния. Химическият анализ на оръдията на труда потвърди, че те са били изготвени от кремък, който се среща на територията на днешна Франция.

Европейците от каменния век, твърдят учените, са мигрирали в Америка по леденото покритие на замръзналия Северен Атлантически океан по време на ледниковия период. В апогея на тази епоха около 3 милиона квадратни километра от Северния Атлантик са се оказали под леда.

Според ръководителите на екипа, проф. Денис Станфорд от института Смитсониън във Вашингтон и проф. Брус Брадли от английския университет Ексетър, европейците са изминали огромното разстояние по леда, а когато е било необходимо, са използвали и плавателни средства.

Подобна теория, отбелязва вестникът, съществуваше и преди, но тогава тя се основаваше единствено на предположения. Сега вече съществуват и необорими материални доказателства в нейна подкрепа. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com