Фейхоа - плодът, за който знаем малко, но който може да ни направи дълголетници

12514
Фейхоа - плодът, за който знаем малко, но който може да ни направи дълголетници
Снимка: iStock/Guliver

Този плод определено няма привлекателен външен вид. Прилича на малко авокадо, грозноват е, а вкусът му е микс от ягоди с ананас и гуава.

Плодът идва от Южна Америка и прилича вниманието ботаниците в Европа в края на 19-ти век. Името на плода фейхоа е в чест на португалския естетствоизпитател Жоан да Силва Фейхо.

Растението е от сем. Миртови и се отглежда в Средиземноморския регион, Австралия, Африка, Нова Зеландия и Азия. Всъщност плодът е най-известен и добре познат в Нова Зеландия.

Фейхоа е истинска витаминна бомба, изключително богат е на витамините С, Е и К и испанските го наричат “плодът на вечната младост”. Плодът съдържа още фолиева киселина, наситена с желязо и е подходящ за хора, които са предразположени към анемия или страдат от тази болест.

В кой плод се съдържат най-много витамини

Плодът е с доста високо съдържание на калций, калий, цинк и фосфор. Като калцият и фосфорът са изключително важни за тези, които са предразположени към развитие на остеопороза. Фейхоа е с високо съдържание на йод – един килограм съдържа около 2.06-3.9 мг., а дневната препоръчителна доза е 0.15 мг. Съдържанието на йод в плода зависи от региона, в който расте, например по-голямо е количеството край морското крайбрежие.

Фейхоа е богат и на фибри, които имат благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Редовната консумация на плода е много хубава профилактика на стомашно – чревните разстройства. Яденето на фейхоа се препоръчва и на хора, които страдат от гадене или наскоро са имали хранително отравяне. Плодът е изключително богат на витамини и минерали, но в същото време е доста нискокалоричен – 49 калории на 100 грама.

Как изглежда добре узрелият плод ?

Добре узрелият фейхоа е със зелена кора, твърда на допир, а пулпата вътре е лека, почти прозрачна. Ако е бяла на цвят, това означава, че плодът не е достатъчно добре узрял. Препоръчва се фейхоа да се съхранява в хладилник в отделението за плодове за максимум 7 дни. Повечето хора консумират плода суров, но може от него да се приготвят и конфитюри или компот. Пресните плодове са подходящи за направата на смути и се добавят към салати, сладолед, кисели млека и дори алкохолни коктейли.

Учени: Сокът от този плод е най-опасен

Рядко ще срещнете фейхоа на нашите пазари, затова ако искате да се наслаждавате на вкуса му, може да се опитате да си го отгледате. Купете си от някой добре зареден разсадник от плода и го засадете в саксия или в градината си, ако имате такава. Така ще имате възможност сами да си отглеждате фейхоа и да се наслаждавате на невероятния му вкус и ползи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com