Учени: Сокът от този плод е най-опасен

4299
Учени: Сокът от този плод е най-опасен
Снимка: Pixabay

Оказва се, че не всички ензими, съдържащи се в плодовете, са полезни за организма, някои от тях могат да бъдат не просто вредни, но и да доведат до фатални последствия.

Грейпфрут - най-опасният плод

Използването на грейпфрут и сок от този плод, на пръв поглед изглежда, че може да донесе невероятни ползи за тялото, тъй като продуктът съдържа голямо количество полезни вещества, включително витамини и микроелементи. Грейпфрутът е богат и на други ензими, които при взаимодействиетото си с антибиотици, могат да причинят голяма вреда на човешкото тяло и дори да допринесат за сериозно отравяне и смърт.

Това е ензимът фуранокумарин. Достатъчно е човек да изпие само една чаша сок от грейпфрут, за да достави невероятен стрес на изтощения от прием на лекарства организъм. Факт е, че когато попадне в стомаха, сокът започва да произвежда посочения по-рано ензим, който нарушава работата на цитохром Р45 за 24 часа. Фуранокумаринът е известен и с това, че контролира концентрацията на лекарства и токсини и не им позволява да се изхвърлят сами от тялото без вреда за човека. Задържайки се в стомаха, токсините и активните вещества на лекарствата се натрупват в човешкото тяло във високи концентрации, което допринася за нарушаване на работата на вътрешните органи и в резултат на това отравяне и дори смърт.

Учени: Яжте по 2 порции от този летен плод на ден и вижте какво ще се случи с кръвното и захарта ви

Според експерти грейпфрутът може да повлияе на ефективността на около 50 различни лекарства, включително антибиотици, лекарства за високо кръвно налягане, болкоуспокояващи, противоракови лекарства, както и виагра и противозачатъчни хапчета.

Когато използвате тези лекарства, човек никога не трябва да консумира нито грейпфрут, нито сок от грейпфрут.

Но все пак не трябва да се забравят и полезните свойства на този плод. Яденето на грейпфрут може да помогне за контролиране на нивата на инсулин и по този начин да намали шансовете за развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2, според изданието The Health Site.

Изданието отбелязва, позовавайки се на резултатите от проучване, че субекти, които ядат половин пресен грейпфрут преди хранене, значително намаляват нивата на инсулин и инсулиновата резистентност.

Грейпфрутът има нисък гликемичен индекс. Това означава, че осигурява на тялото хранителни вещества, но не влияе отрицателно върху нивата на захарта.

Грейпфрутът съдържа нарингин. Това вещество е с подобни свойства на инхибитор, който лекарите използват за подобряване на глюкозния толеранс при хора с диабет тип 2.

Грейпфрутът е с високо съдържание на фибри, което помага при управлението на теглото, като удължава усещането за ситост и по този начин консумира по-малко калории.

Още: Лекар: Това е най-добрият плод за бъбреците на хората над 45 години

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com