Гибел грози още един здрав жираф от датски зоопарк

47766
Гибел грози още един здрав жираф от датски зоопарк
Снимка: Getty Images

След като преди дни служители на датски зоопарк убиха млад жираф и го разфасоваха пред публика, се оказа, че друг негов събрат може да последва съдбата му. Един от жирафите в зоологическата градина на датския град Видебек не отговаря на изискванията на репордуктивната програма на  Европейската асоциация на зоопарковете и
аквариумите. Макар да е съвсем здрав, това може да му коства живота,
пише The Guardian, цитиран от БТА.

Неотдавна в зоологическата градина на датската столица бе умъртвен напълно здравият 6-месечен жираф Мариус. Животното се появи на бял свят след кръвосмешение от екземпляри с близко родословие. Съгласно програмата за репродукция на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите такъв вид кръстоски са забранени.

Убиха жирафчето Мариус от зоопарка в Копенхаген

Шестмесечното жирафче Мариус от зоопарка в Копенхаген е било убито, съобщи BBC. Животът му е отнет от ветеринарите, които се грижат за ...

Срещу нехуманното решение на зоологическите работници въстанаха многобройни европейски медии и асоциации за защита на животните. Над 27 хиляди души от цял свят подписаха петиция в защита на Мариус. Но нито отправените към зоопарка заплахи, нито събраните подписи можаха да спасят живота на жирафчето. То бе убито и разчленено пред посетители на зоопарка, а после трупа му бе хвърлен на хищници.

В зоологическата градина на Видебек понастоящем има два мъжки жирафа. Единият от тях служителите също са кръстили Мариус. Но според правилата на европейската репродуктивна програма той трябва да бъде отстранен, и на негово място да бъде доставена самка. 7-годишният Мариус по всяка вероятност ще има същата съдба като на своя съименник и в скоро време ще трябва да бъде умъртвен. Вероятността да му бъде намерен нов дом е твърде малка, защото животното не съответства на изискванията на репродуктивната програма. Оставането на Мариус на сегашното му място също е невъзможно, тъй като при пристигането на самката мъжкарите ще започнат да воюват за нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com