Готви се забрана хора да плуват с делфини до Хавайските острови

4506
Готви се забрана хора да плуват с делфини до Хавайските острови
Снимка: Gettyimages

Американските федерални служби се опитват да прокарат забрана да се плува заедно с хавайските въртящи се делфини. Популярната сред туристите атракция вреди на съня на нощните създания, информира БГНЕС.

Предложението на Американската национална служба по определяне на морските рибни ресурси, (National Marine Fisheries Service), която е част от Националната океанска и атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA), е да се забрани плуването с хавайските въртящи се делфини (spinner dolphins) или приближаването до животните по-близо от 50-тина метра. Според информация на хавайски туристически портал и сега е незаконно да се приближаваш до делфините, но „нищо не може да им забрани те да го направят”.

Мярката ще засегне силно популярните екскурзии, които позволяват на туристите да плуват с морски бозайници или да се приближат до тях с лодка.

Хавайските острови са сред най-хубавите на света, но номер едно е Санторини

Три от петте най-хубави острови в света са на Хавайския архипелаг, но първенството принадлежи на гръцки остров. Това показва класацията...

"Предприемаме това действие, тъй като въртящите се делфини в района на главните Хавайски острови изпитват силен натиск от плувци и други потребители на океана, които търсят срещи с делфините”, каза пред журналисти Ан Гарет от Националната служба по определяне на морските рибни ресурси по-рано тази седмица.

Игривите и природно любопитни същества ловят риба, скариди и калмари в дълбоките морски води през нощта и си почиват през деня в плитките води. Те плуват напред и назад по време на съня, който при делфините се характеризира с редуване на активно състояние на двете мозъчни половини.

Според властите, тези съществата през последните години са изправени пред силен натиск от дейностите за наблюдение на делфините, които ги разстройват по времето им за почивка. Според Гарет, агенцията се бои от хронично смущение, което може да се отрази негативно върху здравето и успешната репродуктивност на морските бозайници.

Агенцията ще разгледа публичните предложения в следващите 60 дни и ще проведе срещи на обществеността през септември, преди да вземе окончателно решение в рамките на една година. Предложената забрана ще се изпълнява в зоната от две морски мили от брега на всички основни Хавайските острови и във водите между островите Мауи, Ланай, и Кахоолаве, където почиват делфините през целия ден.

Божественият бял пясък на Хаваите е всъщност отпаден продукт от риби?

На планетата ни има седем квинтилиона и 500 квадрилиона песъчинки пясък – или поне така твърдят математически гении от Университе...

Прогнозни данни на NOAA сочат, че делфините в района на Хавайските острови са около 3350. Според информация на туристическия портал to-hawaii.com плуването редом с делфини на Хавайските острови рай Хавайските острови е обитавана от 8 различни вида делфини, сред които най-разпространени са афалината и петнистият делфин.

В същия портал се подчертава, че делфините „са защитени от Движението за защита на морските бозайници и е противозаконно да се приближавате по- близо от 50 ярда (45 м) до тях”. „Това не означава, че те не могат да ви доближават”, уточнява информацията. „Делфините са дружелюбни и могат да решат да дойдат по- близо до вас, привлечени от любопитство. Но ако предпочитат да стоят на разстояние, вие не трябва да плувате към тях, да ги прегръщате и да се държите с тях като ваш домашен любимец”.

Многобройни туристически агенции на островите предлагат плуване с делфини в открити води или разходки с лодка, от която могат да се наблюдават делфините. Тези обиколки обикновено са в комбинация с възможност за гмуркане.

В един от морските паркове на Хаваите има специална програма с делфини, която дава възможност на посетителите да плуват, прегръщат, галят и дори целуват делфините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com