Грешките, които допускаме при печенето на шишчета

1780
Грешките, които допускаме при печенето на шишчета
Снимка: Никита Лазоренко / Pixabay

Шишчетата са едно от традиционните ястия у нас, което се приготвя от парчета месо, нанизани на шиш и изпелени на скара. Технологията по приготвянето на им  е може би една от най-старите познати в човешката история. За да станат хубави, от значение е месото, което се използва, както и марината, в която е престояло, за да се овкуси и да стане крехко. След това те попадат в ръцете на майстор пекаря, който да сътвори това много просто, но и много вкусно ястие. И за да станат както трябва ще ви запознаем с някои грешки, които не трябва да допускате при печенето им.

1.Когато правите шишчета, се старайте месото да е нарязано на еднакви по големина парчета, около 3-4см. Така те ще се пекат равномерно и няма опасност някое да загори или да остане сурово.

Рецепта за вкусни печени шишчета

В тази статия ще споделим с вас една рецепта за вкусни печени шишчета, които може да направите у дома. Тя ще зарадва всички любители на...

2.Вярно е, че е добре на шишчетата да има повече месо, но ви съветваме да не прекалявате. Когато нанизвате месото, се старайте да оставяте по 2мм растояние между отделните парчета. Така те ще се опекат добре, без опасност местата, където са били допрени да останат сурови.

3.Добавянето на зеленчуци към месото на шишчетата е погрешно. Причината е в това, че на силния огън, те се опичат много по-бързо, често загарят и като резултат оставят един много неприятен вкус на изгоряло. За да избегнете това ви съветваме да изпечете зеленчуците, отделно от шишчетата и то накрая, когато жарта е по-слаба. Така ще имате приятно препечена гарнитура.

4.За доброто и правилно изпичане на шишчетата, значение има и въглищата. Те трябва да са добре разгорени, с гореща сърцевина и покрити със слой пепел. Как да познаете, че са готови ли? Наблюдавайте ги и когато видите, че са станали сиви и започнат за свистят, значи можете да слагате шишчетата.

5.Друго важно нещо за въгрищата при печенето е да не сипвате вода върху тях, за да горят по-бавно, защото така тяхната топлина намалява и така месото няма да се опече равномерно. Ако искате да намалите силата на огъня, по-добре махнете скарата със шишчетата, разровете жаравата с пръчка, за да се охлади и продължете да печете.

Шишчета с тофу, които да приготвим у дома

Даваме ви една страхотна рецепта за вегетарианци - шишчета с тофу. Чудесно изкушение, което може да направите и опитате сами у дома:&nb...

6.Когато печете на открит огън ви съветваме да не използвате стари, прогнили и мокри дърва, дъски или влажни клони, вместо въглища. Влагата в тях пречи да се образува хубава жар, а пушекът се отразява на вкуса на шишчетата.

7.И накрая, винаги проверявайте готовността на месото, за да избегнете сервирането на недопечени шишчета. За целта просто разрежете едно от парченцата и опитайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com