Грешките, които допускаме в готвенето

7645
Грешките, които допускаме в готвенето
Снимка: iStock

За много от нас готвенето е терапевтичен процес: да обработваш сурови продукти с различен произход, вкус и цвят е вид изкуство, а готвенето действа релаксиращо. Това чудесно преживяване може да се разруши лесно с някои чести грешки, които много от нас правят: прекалено много подправки, липса на подправки, преваряване на яйце и т.н.

За да избегнете подобни проблеми, запознайте се с някои грешки, които всички допускаме в кухнята:

Кой е най-добрият начин за топлинна обработка на храната

Следват пет супер лесни техники за готвене с ниско съдържание на мазнини, които можете да овладеете за времето, необходимо за създаване...

1. Пържите месо в тиган с незалепващо покритие
Ако искате пърженото месо да е с приятен загар, не използвайте съдове с незалепващо покритие. Тигани от този тип не достигат висока температура, която позволява месото да придобие апетитна коричка. Използвайте незалепващи тигани за пържене на яйца или палачинки, но, ако искате сочно месо с хрупкава коричка, използвайте чугунен тиган.

2. Не загрявате тигана достатъчно
Друга честа грешка е да не загрявате тигана достатъчно, което прави храната неравномерно изпържена, губи сочността си и изсъхва, затова готвачите казват “Ако мислите, че тиганът е достатъчно горещ, изчакайте още 2 минути”. 

 3. Готвите замразено месо
Когато хората бързат, често използват замразено месо, като мислят, че месото ще се размрази, докато се приготвя. За съжаление месо, което се приготвя по този начин, изглежда готово отвън, но вътре е сурово. Същото важи и при печенето във фурна. За да избегнете тази грешка, най-напред извадете месото от хладилника за около 2 часа. Добре размразеното месо се готви равномерно и вкусът му е по-приятен.

4. Готвите със зехтин
При готвене /пържене/ олиото достига висока температура, а при зехтина това води до загуба на хранителните вещества. Резултатът е загуба на приятния вкус на храната. За да избегнете това, използвайте зехтин само за салати, но не и за готвене. 

Кои са тайните съставки на китайските ястия?

Китайската кухня е неразделна част от културата на Китай. Тя е древна, разнообразна, вкусна и нестандартна. Ако желаете да приготвите а...

5. Използвате стъклена чаша за мерене на продукти
Майсторите на сладкиши знаят, че процесът на печене е деликатна наука, в която прецизността в количеството е от огромно значение. Продуктите имат различен обем според това дали са сухи или течни. Така мерителната стъклена чаша не ви дава правилното количество. Използвайте професионална чаша за мерене, в която ясно виждате чертичка за обем и друга за тегло.

6. Съхранявате всички храни в хладилника
Искаме да държим храната свежа, но не е добра идея да поставяме всяка една в хладилника. Зеленчуци като домати, лук, чесън, картофи и тропически плодове като киви и манго се развалят и губят аромата си, когато са охладени. По-добре е да ги държите на топло място, за да запазят свежестта си.

7. Преварени яйца
Много хора смятат, че ако жълтъкът на яйцето е сив, то яйцето е развалено. Всъщност цветът няма връзка с качеството на яйцето, а с времето на варене. Ако преварите яйцето, то става сиво. За да запазите цвета на жълтъка, отстранете тенджерата от котлона, веднага след като водата заври, покрийте я с капак и оставете яйцата във водата за около 10 минути преди да ги обелите.

8. Не слагате сол в пастата
Много хора се притесняват да не пресолят пастата и затова не добавят никаква сол, която я прави безквкусна. Добавяйки сос на безсолна паста няма да помогне, защото безсолната паста не абсорбира ароматите така добре както предварително осолената паста. Ако искате пастата ви да е вкусна, но и да не е прекалено солена, следвайте следното правило: добавете супена лъжица сол на всеки 300 грама паста. 

4 лоши кулинарни навика, които ви пречат да готвите вкусно

Не всеки има дарбата да готви вкусно, но ако желаете, можете да научите всичко. Има много тайни за готвене, но е важно да знаете не сам...

9. Ползвате сушени подправки вместо свежи
Ако нямаме пресни подправки вкъщи, обикновено използваме сухи, пакетирани, но те може да влошат вкуса на храната. Сушени подправки като магданоз и босилек губят аромата си за разлика от сушените риган и естрагон, при които ароматът се засилва. Ако не може да съхранявате вкъщи свежи продукти, използвайте сушени такива, които сте поставили предварително в хартиени кърпи, които абсорбират влагата и запазват вкусовите им качества и аромати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com