Грешките, които можем да допускаме при хавлиените кърпи

2100
Грешките, които можем да допускаме при хавлиените кърпи
Снимка: iStock/Guliver

Хавлиените кърпи са тези, които се използват постоянно. При неправилна употреба, те се изхабяват прекалено бързо и стават развъдник на бактерии.  Така от своя страна те стават потенциално опасни за здравето. В следващите редове ще посочим някои от най-често допусканите грешки пир употреба на хавлиените кърпи. Ако ги допускате, то ги преустановете, за да се радвате на здрави и чисти кърпи, които не са опасни за вас и здравето на семейството ви.

Закачвате кърпата на кука

Много хора го правят, но това е груба грешка. По този начин кърпата се намачква и съхненето става по-трудно. Това от своя страна се превръща в подходяща топла среда, в която могат да се развият бактерии. Също така, на нея се задържат и различни вируси, когато сте болни. Ако кърпите стоят една до друга, то нищо чудно да ги прехвърлите и на семейството си. 

Не перете кърпите често

Ползвате кърпи, които имат малко замърсявания или попадат в категорията „още малко“. Ако е така, то трябва да изкорените този навик веднага. Няма значение дали става въпрос за кърпа за лице, коса, тяло или нещо друго.

Кърпите се сменят на няколко дни, независимо дали са използвани често. Те стоят в банята, където атмосферата е топла и влажна. Това е само допълнителна предпоставка за развитието на микроорганизмите, които споменахме по-нагоре. 

Ползвате една и съща кърпа често

Ако използвате една и съща кърпа, без да сте изчакали да изсъхне от последното ползване, то рискувате да пренесете микроби по тялото си. Решението отново е често пране. 

Слагате твърде много препарат за пране
Това няма да направи кърпите ви по-чисти. Прекалено голямото количество препарат може само да създаде пяна, която да притисне микробите в тъканите.

Също така, по този начин ще направите самите кърпи по-груби. Трябва да изплаквате няколко пъти, за да премахнете излишната пяна, което от своя страна ви вкарва в разход и вреди на самата тъкан. 

Перете със студена вода

Микробите от кърпите се убиват при топла вода. За да не захабите цветовете, то можете да ги перете с вода около 60 градуса. По-ниските температури създават риск за здравето и не ви гарантират, че кърпите наистина са чисти.

Слагане твърде много омекотител

Голямото количество омекотител прави кърпите да поемат повече влага. По този начин изсъхването става трудно и кърпата може да стои влажна с часове от последното използване. По този начин те не могат и да попиват водата от тялото ви качествено. По този начин не можете да използвате кърпата по предназначение и само си вредите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com