Хапваме по-малко, чувстваме се по-задоволени: или как всъщност да се наслаждаваме на диети

7474
Хапваме по-малко, чувстваме се по-задоволени: или как всъщност да се наслаждаваме на диети
Снимка: Bonduelle

Диета - може би повечето от вас свързвате тази дума с нещо негативно, неприятно; по-скоро синоним на страдание, отколкото здраве.

Разбира се, спазването на режим не трябва оставя подобни чувства у вас. Диетите не трябва да бъдат непоносими или да ви карат да се измъчвате. Те просто трябва да са БАЛАНСИРАНИ.

Нека започнем като разгледаме какво е и какво не е балансирана диета. На първо място, балансирана диета не означава изключване на всичко, което попада в категорията “джънк”, не означава, че трябва да спрете да ядете любимите си храни (независимо колко 'нездравословни' може да са) и не означава безкрайно броене на всяка приета калория.

Това, което означава обаче, е слушане на нуждите на тялото ви.

Яде ви се нещо сладко, като пухкав донът с шоколадов крем и захарен топинг? Да, това може да бъде част от балансирана диета. Обмисляте пица за вечеря? Разбира се, защо не! А може би сте имали дълъг ден и чаша вино (или две) ще ви накарат да се отпуснете? Направо прибавете и любимото си мезе.

Как това може да бъде балансирана диета ли? Ключът е в онова, което сте консумирали преди и което ще хапнете след тези изкушения. Ето и пример:

Да кажем, че днес за обяд сте хапнали голям бургер с пържени картофки и газирана напитка - за съжаление на лакомниците, има много голяма вероятност вече да сте приели по-голямата част, ако не и цялата, от препоръчителния дневен калориен прием след този обяд. Така че защо вместо още някое тежко ястие за вечеря, не приготвите свежа салата със сурови зеленчуци, без да я заливате с тежки сосове, и да оставите организма си да почине? Може би дори пропуснете вечерята, ако все още се чувствате сити след този бургер. Не се тревожете - пропускането на хранене 1 или 2 пъти седмично няма да навреди на здравето ви, стига да не се подлагате на системно гладуване.

Ако пък това ви се струва трудно за изпълнение, тогава зърнените храни са следващият чудесен вариант, който всъщност ви кара да ядете по-малко, като същевременно ви засища повече.

Следващият път, когато сте в настроение за нещо сладко, защо да не замените традиционното брашно с брашно от елда в любимата рецепта за крамбъл? Или може би опитайте ризото с киноа, която е чудесна безглутенова алтернатива на ориза. За всяка зърнена храна има поне 1000 рецепти, които внасят цвят, вкус и текстура в ястията и подобряват цялостното ни здраве.

Разбира се, разковничето винаги е в самоконтрола, но това не означава, че трябва да се усеща като мъчение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com