Хиалуронова киселина - всичко, което трябва да знаем за нея, преди да я използваме

4905
Хиалуронова киселина - всичко, което трябва да знаем за нея, преди да я използваме
Снимка: iStock

Грижата за кожата е от изключително важно значение за красивия външен вид и доброто самочувствие. На пазара има огромно разнообразие от продукти с различни съставки, но и достатъчно информация в интернет, която да ни помогне да се насочим към това, което е подходящо за нашата кожа.

В последните години все повече жени използват продукти, съдържащи хиалуронова киселина. Тя е една от най-ефективните и лесно достъпни съставки за грижа за кожата в днешно време. Хиалуроновата киселина е известно със своите хидратиращи свойства.

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Тя е естествено срещаща се молекула, която се намира в големи количества в организма, особено в кожата. Нейната основна роля е хидратация на кожата и възстановяване на тъканите. Тази захарна молекула има важна роля за запазване на влагата, структурата и устойчивостта на кожата. Тя се отличава от другите овлажняващи агенти, счита се за овлажнител и действа като глицерина и привличащите водата агенти. Хиалуроновата киселина привлича и задържа водата, като по този начин кожата губи по-малко количество влага. Има и временен ефект за запълване на кожата. Молекулата е подходяща за всички типове кожа и повечето кожни състояния, която я прави така желан и търсен продукт.

Най-добрите витамини и добавки за суха кожа

Какви са ползите от употребата на хиалуронова киселина?

Тя е известна основно като хидратиращ агент, но има и редица други ползи като повишаване еластичността на кожата, намаляване на появата на фини линии и бръчици, както и осигуряване на младежки, свеж тен. Ако нямате алергия към хиалуронова киселина, може да използвате продукти, които я съдържат, съвсем спокойно. Хората от най-сухите до най-мазните типове кожа може да се възползват от нейните предимства. Киселината подобрява гъвкавостта на кожата, като ѝ дава възможност да се разтяга и огъва. Също така помага за запълване на кожните клетки, като подобрява фините линии и бръчици. Има благоприятен ефект и върху раните и им помага да заздравеят по-бързо.

Как да включите хиалуроновата киселина в своята грижа за кожата?

Продуктите, които съдържат киселината, обикновено са под формата на серуми и трябва да се прилагат след почистване на лицето и преди да нанесете овлажняващ продукт. Тя допълва широк набор от продукти – от ретинол до пептиди и антиоксиданти. Когато искате да си купите овлажняващ продукт, изберете такъв, който съчетава хиалуроновата киселина с оклузивна съставка като силикон, масло от сквалан, масло от ший или вазелин. Това е необходимо, защото локалната киселина се намира в повърхностните слоеве на кожата и извлича влагата от по-дълбоките, което може да доведе до изпаряване и загуба на вода, ако няма оклузив.

Фалшиви митове относно хиалуроновата киселина

Има ли странични ефекти хиалуроновата киселина?

Както вече споменахме, като цяло тя е напълно безопасна съставка. Но ако забележите парене или зачервяване на кожата, е възможно да имате непоносимост и да трябва да избягвате продукти, които съдържат хиалуронова киселина.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com