Хитри начини да намалите нивата на алергените в спалнята

1644
Хитри начини да намалите нивата на алергените в спалнята
Снимка: Архив

Алергията е истинска тежест за организма. Неприятности, особено когато сме изложени на контакт с прашец в спалнята - място за релаксация, предназначено да ни осигури възможно най-здравословни условия за сън. Благодарение на тази статия ще научите практически начини за ефективно справяне с алергените в спалното бельо, възглавниците и най-отдалечените ъгли на вашата спалня.

Какви алергени има в спалнята?

Първо - акари. Тези малки паякообразни, поради многочасовия контакт между кожата ни и възглавницата, особено много обичат спалните. Средното количество епидермис - което е тяхната храна -,което губим всеки ден, е в състояние да нахрани дори няколко хиляди индивида. Твърде е малък, за да се забележи. И те са изключително обезпокоителни, що се отнася до симптомите на тяхното присъствие от страна на тялото. Интензивната, мокра кашлица след събуждане, хрема и усещането за секрет, стичащ се през гърлото, са не само притеснителни. Те могат да доведат до развитие и влошаване на симптомите на други заболявания, особено на дихателната система.

По-долу ще намерите 10 прости начина за ефективно борба с присъствието им, докато се наслаждавате на здравословен и възстановяващ сън. Без сутрешна кашлица, кихане или зачервяване, тъмни кръгове под очите ми.

1. Използвайте щори 

В началото ограничете декорациите под формата на плътни завеси и пердета. Структурата на материалите, от които са направени, е истински рай за натрупаните в тях алергени. Много по-добро решение е да поставите ролетни щори. Използването на комарници също може да бъде добро решение.

2. Откажете се от килима (ако можете)

За съжаление, килимите също са среда, обичана от алергените. Дори редовното им почистване не подобрява значително ситуацията.

Ако обаче не можете без килим в спалнята си, не забравяйте да го почиствате редовно. 

3. Използвайте пречистватели на въздуха

Пречиствателят на въздух за алергии е много фективно решение, което можем да направим. Благодарение на набор от три филтъра - предфилтър, ХЕПА и въглероден филтър - тези устройства са в състояние бързо да премахнат почти сто процента от алергени, бактерии, вируси и неприятни миризми в спалнята.

4. Не допускайте домашни любимци

Котките и кучетата могат да предават бълхи, паразити, кърлежи и растителни алергени чрез козината си. Не забравяйте да ги миете старателно и редовно. За страдащите от алергии късокосместите домашни любимци могат да бъдат добър избор.

Аквариумът в спалнята също не е много добра идея. Създаваните от тях условия на влажен въздух благоприятстват растежа на мухъл (и разбира се акари). 

5. Вземете душ преди лягане и проветрете спалнята

През деня дрехите и косата ви привличат много алергени от различен произход. Епидермисът, който губите, остава върху тъканите превръщайки се в идеално място за размножаване на акари. Затова най-доброто решение е да вземете бърз душ или релаксираща вана точно преди лягане и да носите чиста пижама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com