Хитри начини за отпушване на канал

17630
Хитри начини за отпушване на канал
Снимка: Thinkstock

Запушената канализация не е забавна, но не означава непременно посещение на водопроводчик. Обикновено започва незабележимо - водата в мивката се оттича по-бавно от обикновено, въздушните мехурчета излизат от канализацията, докато накрая спира да работи. За щастие, има няколко начина да ни помогнете да възстановим проходимостта на тръбите.

Канализационната система обикновено е запушена от вещества или предмети, лежащи в канализацията - различни в банята (сапунени отлагания, коса или прах за пране, отлагани в тръбите от години), и различни в кухнята (остатъци от храна, мазнини, опаковки отпадъци). Запушването може да бъде причинено и от мръсна вода, която преди това е била използвана за почистване на пода или която е била използвана по време на строителни работи (например вода с пясък, лепило или хоросан).

Супер ефективни методи за отпушване на канал

Какъвто и сифон да сложите в кухнята или в банята, няма как в един момент да не се запуши. В кухненската мивка слагаме чиниите след хра...

В повечето случаи обаче можем да се справим сами. И не е нужно да използвате скъпи химикали, за да ги отпушите. Можете сами да използвате много ефективни средства. Те не само ще бъдат много по-евтини, но и екологични.

Един от най-лесните начини е да използвате гумен тласкач. Той работи чрез увеличаване на налягането, което се натрупва при изпомпване. Достатъчно е да налеете канализацията с вода, да поставите буталото срещу нея и да започнете да го натискате енергично. Трябва да повторим дейността няколко пъти. Всмуканите по този начин въздух и вода трябва да премахнат запушването.

Най-малко взискателният метод за деблокиране на тръбите е използването на средства, които се предлагат във всяка кухня - оцет и сода. За да направите това, изсипете 1-2 супени лъжици сода в канализацията и налейте чаша оцет (или разбъркайте и излейте едновременно). Разтворът ще започне да се пени и да разтваря запушването в тръбите. След 15 минути изплакнете всичко с вряла вода.

Трябва да повтаряте това отново и отново, докато канала не се отпуши напълно. Понякога може да се наложи да повторите процедурата 5-6 пъти, та дори и повече! Това обаче е начин за премахване само на по-леки запушвания.

Най-ефективните начини за отпушване на канали

Това се случва много често и на много хора – стари канализационни тръби, недостатъчно функционален сифон, вода с примеси на пясък...

Можете също да смесите същото количество сол със сода за хляб, например 100 г сол и 100 г сода за хляб. Изсипете сместа в канализацията на мивката и залейте с оцета (половин чаша). Ако загреете оцета, лекарството ще бъде още по-ефективно. Обърнете внимание, отварата веднага ще започне да се пени и дори може да изтече! Оставете да действа поне един час (макар че колкото по-дълго, толкова по-ефективно) и излейте 2 литра вряла вода в канализацията.

На помощ може да дойде и...аспиринът! Пуснете две таблетки аспирин в канализацията и ги залейте с чаша оцет. Внимавайте, ще бъде бурно! След няколко минути оставете топлата вода да тече. Каналът трябва да се "отпуши".

Превенция - най-доброто средство!

Можем да предотвратим запушването на канализацията, като редовно се грижим за състоянието на тръбите. Най-простото решение е да поставите цедка в мивката, която ще спре частиците, които заплашват да се запушат. Канализацията също трябва систематично да се промива, за да не доведе до ситуация, в която да съдържа мазнини и остатъци от сапун. Достатъчно е да излеете няколко литра подсолена вряща вода веднъж седмично или да изсипете сода за хляб и да я залеете с гореща вода и оцет. Това ще поддържа канализацията и тръбите в добро състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com