Хитри приложения на ябълковия оцет

1337
Хитри приложения на ябълковия оцет
Снимка: iStock

Ябълковият оцет може да направи много повече от това просто да овкуси вашата салата! Ето 7 икономични и устойчиви употреби на това чудно лекарство!

Той се добива чрез ферментация на сайдер и е бил използван от хиляди години като лечебно средство за множество цели в различни области на живота. Неговият спектър от ефекти варира от консервиращи до почистващи и дори лечебни свойства. Въпреки че може да е имало липса на алтернативи в миналото, ябълковият оцет може да се отбележи отново днес като лекарство с безброй възможни приложения, неговият рекорд по отношение на устойчивост и икономичност е непобедим.

Белият оцет има цели 15 приложения в бита

Белият оцет има много ползи за нашето домакинство - той е икономичен, екологичен, с дезинфекциращи свойства и е освежаващ. Ето и част о...

1. Ябълков оцет при болно гърло

При болки в гърлото помага гаргара с разтвор от ябълков оцет и топла вода (в съотношение 1:1) няколко пъти на ден. Убиващият микроби и противовъзпалителният ефект на оцета скоро ще ви облекчи.

2. Ябълков оцет за хемороиди

Симптомите, причинени от хемороиди, също могат да бъдат облекчени с ябълков оцет. Просто намокрете внимателно засегнатата област с ябълков оцет. Това намалява отока и има антибактериален ефект.

3. Ябълков оцет за ухапвания от буболечки

Лекарството от древността - ябълков оцет

Едно от най-достъпните средства за добър тонус и поддържане на добро здраве е ябълков оцет. Още от древността ябълките са смятани за мн...

Можете също да се възползвате от деконгестантния ефект на ябълковия оцет при ухапвания от насекоми. Просто разтрийте мястото с неразреден ябълков оцет и повторете, ако е необходимо.

4. Ябълков оцет срещу пърхот

При лющещ се скалп също помага използването на смес от вода и ябълков оцет (отново в съотношение 1:1). Действа много добре, ако напълните сместа в бутилка със спрей, за да можете оптимално да навлажните скалпа си. След това го оставете за около 15 минути и измийте косата си както обикновено.

5. Ябълков оцет като балсам за коса

Ябълковият оцет може да направи чудеса не само за пърхот. Описаната по-горе формула (ябълков оцет плюс вода) също има какво да предложи като балсам за коса! Можете да промените малко съотношението в полза на водата, но принципът остава същият. След измиване намажете косата с домашната смес и след това не изплаквайте.

5 ползи от употребата на ябълков оцет

Ябълковият оцет е една от най-често срещаните добавки във всяко домакинство. Той бива използван главно в кухнята за овкусяване на салат...

6. Ябълков оцет при настинка

Ако сте измъчвани от настинка, можете да разтворите 1-2 супени лъжици ябълков оцет в голяма тенджера с предварително преварена вода и внимателно да вдишвате парата за няколко минути.

7. Ябълков оцет за метаболизъм

Не на последно място можете да засилите метаболизма си и с ябълков оцет. Ако изпивате чаша хладка вода с една или две чаени лъжици ябълков оцет на празен стомах сутрин, вие създавате най-добрите условия за поддържане на метаболизма си през целия ден и също така подпомагате естествения процес на детоксикация на тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com