Хитринките, които научих от вуйна ми, за да приготвям най-добрите пържени кюфтета

47108
Хитринките, които научих от вуйна ми, за да приготвям най-добрите пържени кюфтета
Снимка: Pixabay

Всяко българско семейство консумира кюфтета до няколко пъти месечно. А понякога дори и повече. Дали ще са свински, телешки, пилешки или смес – няма значение, те неизменно присъстват на традиционната трапеза. Но сигурни ли сте, че ги приготвяте както трябва? Ние ще ви представим няколко съвета и хитринки за това как да приготвите най-вкусните пържени кюфтенца.

Кайма

Каймата стои в основата на доброто кюфте, затова ви препоръчваме да не избирате готова кайма. Най-добре е да се доверите на месарница, в която ще приготвят кайма специално за вас. Изберете си телешко и свинско месо в отношение 30:70. Свинското може да има и сланинка по него, за да стане по-вкусна каймата. Помолете в месарницата да смелят и приготвят месото на кайма, но пък ако имате уред вкъщи, направете го сами.

Подправки

Разбира се, всеки има собствен вкус и обича да подправя по различен начин храната си, но най-често използваните подправки за кюфтета са сол, магданоз, черен пипер, кимион, лук и чубрица. Вие може да експериментирате и да добавяте подправки по ваше усмотрение.

В добавка към това ще споменем, че в сместа се слагат яйца и хляб. За един килограм кайма ще са ни нужни 2 яйца и 2 филии стар хляб, накиснат в прясно мляко.

За да са по-пухкави, може да добавите и съвсем малко сода към каймата.

Месене

Много от хората пренебрегват месенето, но то е важна част от приготвянето на сочни и вкусни кюфтенца. Добавете всички продукти и месете, докато не се получи мека кайма, а не кашкава. Това определено отнема малко повече време, отколкото вие обикновено отделяте.

Престой

Хубаво е, за да поеме каймата всички подправки и  да се овкуси добре, тя да престои в хладнилник поне 4 часа, а ако е възможно – цяла нощ или цял ден. През този период е добре да омесите сместа още веднъж. Крайният резултат ще е много по-вкусен.

Пържене

Съветваме ви да не използвате прекалено много олио за пърженето на кюфтетата, тъй като те също пускат мазнина. Изчакайте то да загрее добре, за да не поеме каймата неговия вкус. След като сте си оформили кюфтенцата, овалете ги в брашно и ги сложете да се пържат. Не използвайте вилица за обръщането им, защото като ги продупчите те ще се изсушат. Работете с щипка или лопатка вместо това. Не ги оставяйте да прегорят прекалено и ги сервирайте топли с подходящата гарнитура по ваш избор. Убедете се в страхотния им вкус. Зарадвайте семейството си с нов прочит за приготвянето на така познатите ни кюфтенца. Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com