Хората барометри – сред тях ли сте?

3447
Хората барометри – сред тях ли сте?
Снимка: iStock

Казват, че няма нищо по-хубаво от лошото време, но така ли е наистина, или има чувствителни хора, на който всяка промяна влияе негативно върху самочувствието и здравословното състояние? Метеорологичните фактори изправят на изпитание организма на хронично болните и страдащите от определени заболявания.

Тези хора усещат всяка промяна във времето, преди да е настъпила, и могат да прогнозират предстоящо влошаване – дъждове, застудяване, буря. Наричат ги барометри и макар полезни за околните с предупреждението си за приближаваща до минути буря, те страдат, тъй като чувстват дискомфорт, болка, прилошаване и други неприятни симптоми в зависимост от своето хронично заболяване. Сред хората баромери са:

1.       Страдащите от ревматологични заболявания – артрит, заболявания на опорно-двигателния апарат

Тези хора с лекота могат да ви информират предстои ли разваляне на времето в близките часове или дни. Пациентите с начална форма на артрит и други подобни заболявания, нямащи оплаквания при стабилно и хубаво време, често страдат от болка, възпалителни промени в ставите, оток, когато предстои променливо време, валежи или ниски температури. Те усещат спада на атмосферното налягане, предвещаващ буря и дъждове, тъй като този спад влияе на усещането им за болка. Научното обяснение на феномена е, че значителното понижаване на атмосферното налягане води до разширяване на въздуха в някои изпълнени с въздух кухини в тялото като ставите и това води до болезнените усещания в тях.

Най-чувствителните към промените във времето чувстват болка в крайниците и при минимален спад на атмосферното налягане. Чувствителните личности могат да изпитат сърцебиене, прилошаване, прималяване, причервяване и други подобни неприятни симптоми от страна на вегетативно-нервната система непосредствено преди буря или градушка.

2.       Хора с проблеми, свързани със сърдечносъдовата система и мозъка

Тези хора с лекота ще ви информират кога е висока влажността на въздуха. Тя оказва негативно влияние върху самочувствието им и поражда болка. Това важи с особена сила, ако времето е едновременно горещо и влажно. Научното обяснение на феномена е следното – при висока влажност човек не се изпотява въпреки високите температури и това води до прегряване, при което съдовете се разширяват, кръвообращението се затруднява, както и преносът на хранителни вещества чрез кръвта до тъканите и органите, сред които е и мозъкът. Мисълта се забавя, паметта отслабва, сърцето е натоварено. Всичко това води до значителен дискомфорт при хора, страдащи от сърдечно-съдови хронични заболявания.

3.       Хора с автоимунни заболявания

Страдащите от множествена склероза обикновено предусещат валежите особено значителните – проливен дъжд, сняг, буря. Болката при тях се увеличава поради понижаването на атмосферното налягане и увеличаването на влажността във въздуха.

4.       Пациенти, страдащи с мигрена

Страдащите от мигрена са чувствителни към застудяването. То предизвиква пристъпи при тях и засилва болката. Студеното време се предусеща неприятно и от болните от Рейно чрез спазми в малките кръвоносни съдове на крайниците им, съпроводени с болка, побеляване или посиняване на пръстите. Ниските температури водят до спазъм и в по-големите кръвоносни съдове и по този начин затрудняват работата на сърцето особено при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Знаейки своите хронични страдания и как въздействат промените в климата върху тях, ще ви е по-лесно не само да посочвате точно предстоящото време, но и да предприемете мерки да се чувствате по-добре и да облекчите болката си, ако времето ще се влошава.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com