Хората, които казват тези думи, са депресирани - проверете себе си и близките си

2652
Хората, които казват тези думи, са депресирани - проверете себе си и близките си
Снимка: iStock

Ще ви кажем на кои думи да обърнете внимание, ако вашите приятели и членове на семейството ви ги казват.

Според доклад на Световния икономически форум повече от 250 милиона души по света страдат от това заболяване. Клиничната депресия е сериозно заболяване, което кара човек да се чувства отчаян и празен през по-голямата част от времето, не проявява интерес към нищо, страда от безсъние и загуба на апетит.

Разпознаването на депресията при приятел или роднина не е толкова лесно, колкото изглежда. Ново проучване разкрива един начин, който може да ви помогне да разпознаете потенциална депресия при близък човек: трябва да обърнете внимание на думите, които той използва в ежедневната си реч.

Изследователите анализирали текстове в 63 интернет форума с над 64 000 участници и установили, че хората, страдащи от депресия, често използват т.нар. абсолютни изрази: "нищо", "никога", "всеки" и "всичко". Те имат черно-бяло виждане за света около тях, което личи в начина им на говорене.

Три съвета за това как да се преборите с депресията

В сравнение с 19 различни сравнителни форума, във форумите, в които се обсъждат тревожност и депресия, има два пъти повече абсолютни изрази. Дори във форумите за тези, които смятат, че са се справили с депресията, се споменават много повече думи, отколкото в други сайтове.

Не е изненадващо, че страдащите от депресия използват много отрицателни прилагателни и наречия като "самотен", "тъжен", "тъжно", "нещастен". Интересно е, че те използват много повече лични местоимения в първо лице единствено число: "аз", "мен", "себе си", което може би отразява колко самотни се чувстват в света.

Тези местоимения, които показват, че депресираните хора са по-фокусирани върху себе си и по-малко свързани с другите, са по-надеждни за идентифициране на болестта, отколкото негативните емоционални думи.

Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейните ранни признаци

Подобни проучвания са особено ценни за родителите на тийнейджъри, които са известни с нежеланието си да разпространяват информация за емоционалното си състояние.

Невинаги тези думи са сигнал за депресия, може би просто навик на такъв човек - през цялото време да повтаря "кошмар" и "ужас". Друго нещо, което характеризира депресията, е, че той не иска нищо. Дори това, което преди го е радвало, вече не го интересува или предизвиква минимални емоции - вместо викове на възторг само слаба усмивка и след това веднага се затваря в себе си. Първата грешка на познатите и роднините в този случай - съвет от сериала да се стегнат или да забравят за всичко.

Подобни формулировки - всъщност липса на истинско съчувствие. По-добре е да сте заедно с тях в това депресивно състояние, да споделите с тях тъгата им, да ги избавите от самотата, защото тя е основната причина за депресията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com