Хората с тази кръвна група са по-склонни към онкологични заболявания

16856
Хората с тази кръвна група са по-склонни към онкологични заболявания
Снимка: iStock

Американски учени са направили сензационно откритие: според тях рискът от рак може да зависи от кръвната група. Други експерти също са убедени, че такава зависимост съществува.

Веднага трябва да се отбележи: кръвната група сама по себе си не означава, че човек непременно ще страда от "характерно" за него заболяване. Има много фактори, които участват, и кръвната група е само един от тях. При всички случаи е по-добре да се знае за какво трябва да се внимава.

И така, какви са рисковете за хората с кръвна група I (0).

Основният риск за притежателите на първа кръвна група (тя, между другото, е най-разпространена сред европейците) - е язва на дванадесетопръстника. Вероятността за развитие на това заболяване при хората с първа кръвна група достига 40%.

Съществува мнение, че кръвна група I причинява развитието на мембранни рецептори, чувствителни към хеликобактер (бактерия, която причинява язвена болест и хроничен гастрит, в някои случаи е един от причинителите на стомашен лимфом) върху лигавицата на стомаха. По тази причина хората с тази кръвна група имат намалена устойчивост на стомашната лигавица към действието на храносмилателните ензими.

За кръвна група 0 положителна - какво трябва да знаем

Трябва да се извърши гастроскопия за изследване на дванадесетопръстника. Ако се открие стомашна язва, тя трябва да се лекува с антибиотици.

Хората с кръвна група II (A) са предразположени към гастрит с ниска киселинност. Уви, учените са открили, че хората с кръвна група II имат 20% по-голям шанс за рак на стомаха, отколкото тези с други кръвни групи. Този рак е опасен, защото се развива безсимптомно. Първите симптоми могат да се появят едва на късен етап от развитието, когато това заболяване е трудно лечимо. За да предотвратите рак на стомаха, трябва периодично да правите гастроскопия.

Проучванията показват, че при хората с трета кръвна група (B) рискът от развитие на рак на панкреаса е значително повишен. Ракът на панкреаса е много опасен, тъй като се развива бързо.

За да се предотврати подобен проблем, хората с трета кръвна група трябва да си направят ултразвук на панкреаса. Такова изследване трябва да се извърши на празен стомах сутрин или след 6-8 часа гладуване.

Видовете кръвни групи и какво означават те

В навечерието на изследването не трябва да се ядат бобови растения и зеле, тъй като те допринасят за обилно отделяне на газове, което може да попречи на лекаря да види панкреаса. Хората с трета кръвна група трябва да правят такова изследване поне веднъж годишно, защото колкото по-рано се открие ракът на панкреаса, толкова по-голям е шансът за оцеляване. Струва си да се помни, че тютюнопушенето и консумацията на алкохол значително увеличават риска от развитие на такъв рак.

Според американски учени носителите на кръвна група IV (AB) имат по-голям шанс да получат старчески проблеми с паметта, отколкото хората с други кръвни групи. Имайте предвид, че IV кръвна група е най-рядката кръвна група на планетата. Приблизително 4% от населението на света принадлежи към нея.

Уви, ракът на панкреаса, диагностициран при хора с четвърта кръвна група, също е доста често срещан. Но язвената болест на стомаха, белодробните заболявания (пневмония, бронхит) ги преследват много по-рядко.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...