Хранене и зрение: 8 храни, полезни за очите

915
Хранене и зрение: 8 храни, полезни за очите
Снимка: Istock/Guliver

Доброто зрение е един от основните фактори, които допринасят за общото благосъстояние на организма.

Генетиката, избягването на поведение, което би могло да го увреди, както и правилното хранене са някой от основните инструменти за запазването му.

Всъщност, според една голяма част от специалистите има някой храни, които са изключително полезни за очите и поддържат тяхното здраве.

Екстра върджин зехтин

Това, което прави зехтинът толкова незаменим освен вкуса са безбройните му полезни за здравето свойства.Разбира се, една от най-известните му ползи е свързана със сърцето, тъй като консумацията му намалява риска от сърдечно - съдови заболявания, но той е много полезен и за поддържане на очното здраве.Благодарение на съдържащите се Омега 3, Омега 6 киселини и витамин Е, зехтинът помага за предотвратяване на сухотата в очите, свързана с деградацията на макулата с напредването на възрастта.

Жълти, червени и оранжеви зеленчуци

Сред храните, които са изключително полезни за поддържане на отлично зрение са морковите, като причината за това е високото съдържание на каротеноиди като бета каротин, който се намира в тях.Каротеноидите се трансформират в организма ни във витамин А, известен още като ретинол, който пък подобрява нощното виждане и помага за предотвратяването на синдрома на сухото око и макулната деградация.Освен в морковите, каротеноиди се съдържат и в тиквите, пъпешите, кайсиите, както и в много други жълти, червени и оранжеви зеленчуци, което прави консумацията им също много полезна за очите.

Зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци като спанак, маруля, зеле, броколи, магданоз и целина са с високо съдържание на витамин А и осигуряват на организма лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, които се съдържат в ретината и лещата на очите.Казано иначе, консумацията на повече зелени зеленчуци помага за предотвратяването на сухотата в очите и за укрепването им срещу ефекта от слънчевите лъчи.

Горски плодове

Горските плодове освен, че са с отличен вкус са и много здравословна храна, тъй като съдържат флавоноиди, които се борят срещу свободните радикали, които са отговорни за стареенето на клетките, включително и на очните клетки.Редовната консумация на боровинки, малини, къпини и ягоди подмладява ретината и подобрява здравето на очите.

Ядки

Всички ядки и най-вече орехите, лешниците, бадемите и фъстъците са източник на витамини В и Е и са богати на Омега 3 киселини и селен и цинк (антиоксидантни минерали, които предпазват очните клетки).Хапването на ядки като лека закуска или след хранене помага за намаляване риска от появата на катаракта и предотвратява проблеми, свързани с макулата.

Сьомга

Рибата и особено сьомгата е пълна с Омега 3 мастни киселини, които помагат за насърчаване на здравето на ретината на очите, намаляват симптомите на сухота и осигуряват защита на макулата.Освен сьомга, за поддържане на добро очно здраве е добре да се консумират и други риби като скумрия, сардина, аншоа, херинга, ципура, тъй като и те са много богати на Омега 3 киселини.

Плодове, богати на витамин С

Яденето на плодове също е чудесен начин за грижа и поддържане на здравето на очите.Плодове като киви, грейпфрути, портокали, лимони и други цитруси са особено полезни, тъй като са много богати на витамин С или аскорбинова киселина, която е известна с антиоксидантните си свойства.Консумацията на цитрусови плодове с високо съдържание на витамин С като плодовете, които току-що изброихме помага за стимулиране производството на колаген. Той пък от своя страна спомага за поддържането на мускулите на очната ябълка във форма и улеснява функцията на нейните кръвоносни съдове.Освен това намалява рисковете от развитие на катаракта и макулна деградация.

Яйца

Всеки един яйчен жълтък е пълен с витамин А, зеаксантин, лутеин и цинк - все полезни за здравето на очите хранителни вещества.Лутеинът и зеаксантинът, които се съдържат в жълтъка в големи количества са много ефективни антиоксиданти за защита на макулата и забавят образуването на катаракта.Витамин А от своя страна играе важна роля за функционирането на ретината и нощното виждане. Освен това позволява добра хидратация на окото и предотвратява проблеми, свързани със сухота на роговицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com