Храни, които не е препоръчително да давате на домашните любимци

6033
Храни, които не е препоръчително да давате на домашните любимци
Снимка: iStock

Създадохме удобен списък с най-често срещаните и токсични човешки храни, които никога не трябва да давате на вашите домашни любимци. Ако вашето куче или котка са изяли някое от тях, обърнете внимание на изяденото количество и е добре да потърсите помощ от ветеринар.

Напитки и продукти, съдържащи алкохол

Напитките и храните, съдържащи етанол, могат да причинят гадене, повръщане, диария, нарушена координация на движенията, когнитивно увреждане на централната нервна система, затруднено дишане, тремор на тялото и мускулен тремор, нарушена хомеостаза и киселинно-алкален баланс, кома и смърт на животното. При никакви обстоятелства не трябва да давате на вашия домашен любимец продукти, съдържащи алкохол. Ако подозирате, че домашният ви любимец е погълнал нещо, съдържащо етанол, потърсете незабавно помощта на ветеринар.

Най-дружелюбните към човека породи кучета

Авокадото

Авокадото е по-голям проблем за домашните птици и гризачите, отколкото за кучетата и котките, но това е всичко. При някои папагали авокадото причинява сърдечно-съдови увреждания и смърт. Зайци и морски свинчета могат да развият подуване на шията и главата.

Шоколад и храни с кофеин

Какаовите продукти, кафените зърна и техните екстракти съдържат метилксантини. При поглъщането им от домашните ви любимци тези вещества биха могли да предизвикат повръщане и диария, затруднено дишане, повишен прием на течности и полиурия, повишена активност на животното, тахикардия и аритмия, потрепване и треперене на мускулите, конвулсии и смърт на животното. Добре е да знаете, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-опасен е за любимеца ви. Лекият и белият шоколад имат по-ниски количества от токсина, докато шоколадите за печене имат най-високи нива.

Искате да сте здрави? Вземете си КУЧЕ

Цитрусови плодове

Стъблата, листата, кората, плодовете и семената на този вид растения, в съдържанието си имат различно количество лимонена киселина, етерични масла, които в малки количества дразнят, а при значителна употреба потискат функциите на централната нервна система. Малко количество прием от тях не е много опасно за животното и най-много да предизвика леко лошо храносмилане.

Кокосът, кокосовото мляко и маслото

Когато се ядат от куче или котка в малки количества, не биха причинили сериозни вреди на вашия любимец. Вътрешната част и млякото на кокосовите орехи съдържат масла, причиняващи стомашни разстройства, които биха се проявили в редки изпражнения или диария. Поради тези факти е добре да сте в особено внимание, предлагайки тези продукти на вашите домашни любимци. Поради много високото съдържание на калий в кокосовото мляко, то се препоръчва за вашия домашен любимец само като лекарство, предписано от ветеринарен лекар.

Гроздето и стафидите

Въпреки че съдържанието в гроздето и неговия изсушен аналог на токсично вещество, което причинява бъбречна недостатъчност, все още не е известно, но най-добре е да избягвате да храните кучето си с грозде, стафиди и продукти с тяхното съдържание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com