Храни, които подобряват настроението

4905
Храни, които подобряват настроението
Снимка: Pexels / Pixabay

Разбира се, това не е пълният списък на хранителните продукти, които ще повдигнат настроението ви. При това, ако съчетаете тези продукти в различни комбинации, можете да получите отлично зареждане с енергия за бодро и радостно настроение през целия ден.

Овесена каша. Практическите англичани предпочитат овесена каша за закуска далеч неслучайно. Традицията се е появила не просто така, поради нечие внезапно хрумване. Просто англичаните са разбрали още преди много години, че кашата ободрява и зарежда с енергия за дълго време. Овесените ядки дължат това свое качество на т. нар. „бавни въглехидрати“, тоест, на въглехидратите, които се усвояват по-бавно и продължително от човешкия организъм – а това, естествено, го държи бодър и енергичен.

Тези храни намаляват стреса

Начинът ни на живот често е причина за стрес. Но не се притеснявайте, а хапвайте тези 7 здравословни храни, които ще намалят стреса: Б...

Пуешко месо. Печена или варена, пуйката не само подобрява настроението, но и помага за справяне с безсънието. Ефектът от яденето на пуешко месо се обяснява с високото съдържание на вещества, участващи в производството на т. нар. „хормон на доброто настроение“ - сертонин. При това трябва да се има предвид, че месото на пуйката е без тлъстини и толкова сухо, че някои добавят допълнително сланина към него – но това, естествено, не се препоръчва и си остава за тяхна сметка.

Зелени аспержи. Аспержите също участват в образуването на серотонин. Те съдържат и фолиева киселина (витамин В9)- вещество, което подобрява настроението и активно противостои на различни депресивни състояние.

Спанак. По отношение на попълването на тялото с витамини листните зеленчуци уверено са на водеща позиция - а спанакът заема специално място сред тях. Добре познатият ни серотонин, който се намира в изобилие в него, ще се превърне в източник на доброто ви настроение.

Слънчогледови семки. За мнозина това ще бъде откритие - но консумацията на добре познатите ни семки от слънчоглед помага за насищането на човешкия мозък с мастни киселини омега 3. За щастие, ако не обичате да люпите семки, вече може да ги намерите обелени по магазините – така имате възможност да ги добавяте към различни ястия и да си подобрявате настроението.

Храни, които предизвикват халюцинации

Не всички знаят, че някои сравнително обикновени хранителни продукти – подправки, растения, даже риба, съдържат вещества, които п...

Миди. Полезните свойства на морските дарове са доказани от вековния опит в консумацията им. Богати на витамин В12, мидите съдържат не само вещества, подобряващи настроението, но и минерали, които имат благоприятен ефект върху дългосрочната памет. Това ги прави особено подходящи за възрастни хора.

Стриди. Това е уникален продукт от категорията на морските дарове. Изисканият деликатес, съдържащ тирозин и цинк, има положителен ефект върху мозъчната дейност и подобрява общия тонус.

Натурално кисело мляко. Ниските нива на калций правят човека раздразнителен, което дори може да го доведе до депресия. Най-добрият начин да попълните организма си с това толкова необходимо ни вещество е киселото мляко, чиято консумация ще намали вероятността от лошо настроение.

Варени яйца. Най-обикновените варени яйца имат свойството да повдигат настроението след тяхната консумация. Причината е, че те са изключително богати на протеини (белтъчини), които ви зареждат с енергия за дълъг период от време. Съдържат и веществото холин, което влияе положително върху нервната система. Все пак се препоръчва консумацията на не повече от 2 яйца дневно.

Ако се чувствате УМОРЕНИ, задължително похапнете от тези храни

Повечето хора водят забързан начин на живот, което рано или късно води до една перманентна умора. Това чувство е много неприятно. Добра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Топ 5 на най-големите езера в Европа

Знаете ли къде се намира най-големият аквапарк в Европа

Колко калории се изгарят след 30 минутно ходене на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com