Храните, които не бива да поставяме в микровълновата

3353
Храните, които не бива да поставяме в микровълновата
Снимка: iStock

Отдавна вече няма митове и ограничения за микровълновата печка. За да можете да я използвате, трябва да спазвате известни правила. Можете да ги спазвате и да се съобразявате с тях, за да няма злополуки, а и да не навредите на здравето си. Става дума да не слагате определени неща в микровълновата, така че да не я повредите или да стане по-зле.

Метални чинии или такива със златна обвивка

Има голяма вероятност уредът да експлодира, ако ги поставите. Така ще я повредите, може дори да застрашите здравето си. В крайна сметка ще се наложи да си вземете нова. 

Храна с фолио

Фолиото също е метал и има вероятност да се запали. Затова по-добре го махнете и пуснете на по-кратка програма.

Цели яйца

Ако сложите цели яйца, те ще гръмнат като бомба. При нагряването на водата яйцата се надигат нагоре, но черупката им пречи. Поради тази причина те ще гръмнат и ще изцапат всичко.

Празни съдове

Ако по някаква случайност сложите празен съд в микровълновата, тя ще се нагрее и ще гръмне. Най-малкото съдът ще гръмне и ще трябва да ремонтирате или да си купите нова микровълнова. 

Полуфабрикати

Всички те са в пластмасова опаковка. Препоръчително е да ги извадите от нея, защото пластмасата при нагряване отделя токсини, които се натрупват в тялото. Те са причината и да се образуват раковите клетки или други заболявания.

Замразени плодове

При размразяването те ще изгубят полезните си свойства. Също така, веществата в тях могат да бъдат опасни при нагряване. Поради тази причина отделете повече време и ги извадете да се размразят по естествен начин.

Кърма

Много майки я оставят в хладилника и след това карат детегледачката да я стопли. Това от своя страна е вредно, защото ще унищожи полезните вещества. Също така, температурата няма да е равномерна и дори може да попарите детето. 

Сушени люти чушки

Те съдържат веществото капсаицин. При нагряването им останалата влага от тях ще се изпари, а веществото ще стане още по-наситено. При отварянето на вратичката очите ви ще започнат да парите, а ако пък ги поемете, то гърлото ще ви изгори. 

По начало микровълновата печка е предназначена за претопляне на храната, а не за готвене. Също така, зеленчуците ще загубят полезните си свойства, както и плодовете. Затова по-добре сгответе по обичайния начин, а микровълновата я използвайте само да претопляне или пуканки. Добре е да почиствате редовно уреда, за да не се събират остатъци и миризми, които биха повредили уреда. Да, това няма да стане веднага, но в един момент ще трябва да си купите нов уред. Това обаче може да бъде избегнато с редовно почистване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com