Храните, които предотвратяват кръвни съсиреци по-добре от лекарства

6027
Храните, които предотвратяват кръвни съсиреци по-добре от лекарства
Снимка: iStock/Guliver

Когато се наблюдава повишена плътност на кръвта, това влияе отрицателно на нейните функции. Отделно вече става и по-голям рискът в тялото да се образуват кръвни съсиреци, които могат да са много опасни и дори смъртоносни. Воденето на активен начин на живот и приемът на 2 литра вода дневно намаляват опасността от образуването на кръвни съсиреци. Същият е и ефектът от консумацията на някои храни. Нека видим кои са те!

Храни с омега-3 мастни киселини

В тази графа попадат орехите, ленено семе, сьомгата, скумрията и други мазни риби. Те са полезни за сърцето и освен това забавят сгъстяването на кръвта.

Ананас

Ананасът съдържа бромелаин – вещество, което намалява болката и поддържа костите здрави. Освен това забавя предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Канела

Тук говорим за истинската цейлонска канела, а не за имитацията – касия. Качествената канела разрежда кръвта и понижава кръвното налягане. Но пък поради второто си действие може да причини сънливост и замайване, така че бъдете внимателни с употребата на тази уханна подправка.

Куркума

Куркумата е подправка, която може да срещнем активно в кухнята на индийците. Освен че придава много характерен вкус и цвят на ястията, тя има и редица ползи за здравето. Може да се използва в така нареченото златно мляко, което лекува болното гърло и кашлицата. Освен това разрежда кръвта.

Бадеми

Откриха ново лекарство за холестерол, прилага се само два пъти годишно

Високите стойности на холестерол са най-честата причина за сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Както съобщава днес информация за медиите...

Тези вкусни ядки са най-добрият приятел на шоколада. Вкусни и хрупкави, те защитават мозъка и сърцето. В допълнение се явяват и натурално средство за разреждане на кръвта. Похапвайте ги сурови или пък изпечени.

Зехтин

Зехтинът е една от най-здравословните мазнини, която зарежда тялото с полезни вещества и антиоксиданти. Лъжица качествен зехтин всеки ден може да запази тялото ви здраво и младо дълго време, както и да спомогне за транспортните функции на вашата кръв.

Кайенски пипер

Поредната подправка, която ще ви сгрее и ще разреди кръвта ви. Друг плюс на този пипер е, че повишава защитните сили в условията на вируси и грипове.

Страхотно вкусният плод, който понижава холестерола

Хипeрхoлecтeрoлeмиятa e eдин oт ocнoвнитe фaктoри, вoдeщи дo aтeрocклeрoзa. Хoлecтeрoлът ce нaтрупвa, oтлaгa ce върху cтeнитe нa кръвoн...

Чесън

Чесънът е известен като противовирусна храна. Той също така има антигъбично действие. Но друга важна негова способност е да възпрепятства сгъстяването на кръвта.

Джинджифил

Джинджифилът може да се мери по полезност с чесъна. Причината е, че има безброй приложения в народната медицина. Той предотвратява гаденето, облекчава стомашните неразположения, бори се с настинката и главоболието, а заедно с това действа като разредител на кръвта.

Вече знаете кои храни може да включите в менюто си, за да намалите риска от инфаркт и инсулт – пряко свързани с образуването на кръвни съсиреци в организма. Но кои продукти трябва да бъдат избягвани отново със същата цел? Това са мазните и тлъсти храни, полуфабрикатите, сладкишите с преработена захар и палмово масло, алкохолът и кафето. Те са главни виновници още за високия холестерол и сърдечните проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com