Храните, които трябва да ядете само и единствено сурови

6133
Храните, които трябва да ядете само и единствено сурови
Снимка: iStock

   Всички естествени хранителни продукти притежават своите специфични полезни свойства и вещества, които организма ни приема с тяхната консумация. Колкото по-пресни и здравословно приготвени са тези продукти, толкова по-качествено организма ще усвои веществата от тях. Обаче има и някои видове храни, които е най-добре да се ядат сурови. Термичната им обработка може да разгради важните съединения в тях. Нека видим кои са те.

Чесън

  Той е една от най-популярните и използвани подправки, присъстваща в много рецепти на термично приготвени ястия. Богат е на много полезни хранителни вещества, поради което се превръща в естествен антибиотик, борещ се с вируси и настинки.

   В неговото съдържание е един много важен антиоксидант – алицин, който влиза в борба с рака и сърдечносъдовите заболявания. Останалте полезни вещества в този зеленчук са невредими след термична обработка, но този антиоксидант се разгражда. Поради тази причина чесънът трябва да се консумира пресен. Ако се слага като част от ястия, е добре да бъде нарязан поне  45 мин. преди готвене. Така  алицинът ще се задържи по-дълго време в чесъна.

Лук

  Този зеленчук, както чесъна е наистина много полезен. Съдържа сокове със състав на силни антиоксиданти, подобряващи нашето здраве и предпазващи от вируси, настинки и инфекции. Но тези съединения се разрушават при термична обработка и поради тази причина е добре лукът да бъде консумиран като част от пресни салати, а не сготвени ястия.

Червени чушки

  Червените чушки са богат източник на витамин С, но той не е устойчив на топлинна обработка и се разпада по време на готвене. Затова е най-добре тези чушки да бъдат консумирани сурови, като така организма ни най-добре ще усвои всички полезни вещества, съдържащи се в тях.

Спанак

  Този зеленчук също е невероятно богат на желязо и витамин С. Калцият и магнезият, които също са част от съдържанието на  пресния спанак, не издържат на топлинн  обработка. Затова е полезно да консумирате  спанакът под като част от салати.

Броколи

  Броколите е известно, че не е нужно да се готвят особено и е добре да бъдат само приготвени варени и задушени на пара. Но дори и при тази минимална термична обработка този полезен зеленчук губи свойствата си. Затова за да се възползваме от цялостните им хранителни вещества е добре да ги консумираме сурови.

Плодове

  Плодовете е естествено да бъдат консумирани сурови, защото съдържанието на витамини и антиоксиданти се губи при топлинна обработка. Но въпреки този факт, често срещаме плодовете под форми на компот, сладко, част от десерти и т.н. Но ако искате организма ви да усвои всички полезни витамини от тях, най-добре ги консумирайте сурови!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...