Има ли калмари в Черно море?

24722
Има ли калмари в Черно море?
Снимка: iStock

Хапвате ли калмари? А знаете ли има ли калмари в Черно море и дали може да си уловите сами? Калмарите са мекотели с пипала, познати в кулинарията. Някои видове са с големината на малка риба – от 20 до 50 см., но други достигат внушителни размери и килограми. Най-големият документиран някога калмар е уловен от  риболовен кораб от Нова Зеландия и бил с размери 10 метра дължина и тегло от почти половин тон. Любопитен факт за калмарите, който вероятно не ви е известен, е че като средство за отбрана и заблуда на противника те изхвърлят облак от вещество, което прилича на мастило, за да объркат нападателя  и да се спасят.

Калмарите обикновено са океански обитатели като тези, които се ловуват с цел продажба и кулинария, са с размери около 50 см. Огромните калмари живеят на дълбочина, която е недостъпна за улов, и са най-големите безгръбначни животни на света.

Къде е октоподът? Как октоподите сменят цвета си (ВИДЕО)

Калмарите предпочитат средиземноморски климат, макар да се срещат и арктически води и северни морета, като обаче е характерно за тях, че размерите им са по-малки в сравнение с размерите на калмарите в субтропични води.

За любителски риболов и търговски цели, за кулинарни шедьоври най-често се използва обикновеният калмар (Loligo vulgaris). Този вид калмари са толкова популярни в средиземноморските страни, че често ги наричат ​​европейски калмари.

Редица фактори като затопляне на водите, глобално затопляне, човешка дейност и други водят до мигриране на редица морски видове и срещането им във води и морета, за които не са характерни. Така например за нашето Черно море морската звезда не е типичен обитател и не се е срещала, но напоследък се наблюдава улов, факт, който поражда редица въпроси.

Перфектният гръцки сос за скариди и калмари, готов за 10 минути

Това обаче не се отнася за калмарите. Те не се наблюдават в Черно море, като причината за това според учените е слабата соленост на водите. Експертите по темата сочат ниската соленост на водата в Черно море, която е много по-малко солена от тази в световния океан, като причина в морето ни да липсват не само калмари, но и октоподи. Ако се случи проникване на калмари от Мраморно море в Черно море през Босфора, то се очаква те да не успеят да оцелеят поради ниската соленост на водата повече от няколко часа. Ниската соленост е и причината калмарите да не могат да се оплодят или да не могат да се развият самите яйца. Тоест истинско невероятно събитие би било, ако случайно уловите каламар в Черно море. Подобен улов не е наблюдаван, поради което отговорът на въпроса има ли калмари в Черно море, е не.

Калмарите – полезни за здравето

Това, че не може да си уловите калмари в Черно море, не означава, че следва да се лишавате от вкуса им на трапезата си и от ползата им. Калмарите са богати, както и рибите, на Омега 3 и Омега 6 незаменими мастни киселини. Те съдържат и щедри количества йод, селен, фосфор, желязо, мед, полезни за здравето и правилното функциониране на тъканите и органите. Не е необходимо да си уловите, за да им се насладите, може да се възползвате от предлаганите в заведенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com