Има ли отровни насекоми в България?

3387
Има ли отровни насекоми в България?
Снимка: iStock/Guliver

В България не се срещат едни от най-смъртоносните видове змии, паяци и представители на животинския свят като цяло. Как стои въпросът с насекомите обаче? Лекари алармираха още преди около десетилетие за свои пациенти, на които са оказвали помощ след ухапване или ужилване от насекоми, които не би трябвало да се срещат у нас и са тропически видове.

Отровни насекоми, които не са се срещали в България и са непознати за нас, вече са част от фауната ни. А има ли отровни насекоми в България, които населяват земите ни от векове? Какви симптоми причиняват, защо са опасни и как да се предпазим?

Отровни насекоми в България

Сред отровните насекоми, характерни за страната ни и населяващи земите ни от незапомнени времена, са:

-          Оси

Жилещите насекоми, които не просто причиняват болка, но могат да застрашат здравето и живота, ако пострадалият е алергичен към отровата им, са едни от най-често срещаните отровни насекоми в България. Те са по-агресивни като характер от пчелите, като и жилото им е по-опасно за алергичните хора, тъй като могат да жилят многократно за разлика от пчеличките.

Отровата им може да доведе до два вида алергични реакции: респираторна обструкция или анафилактичен шок, като и двата вида са животозастрашаващи и изискват спешна лекарска помощ. Симптомите след ужилване, които сочат, че пострадалият трябва да поотърси незабавна помощ, са разпространяване на отока и зачервяването далеч от мястото на ужилването, световъртеж, слаб пулс, припадък, затруднено дишане.

НЕ гонете ТЕЗИ насекоми от градината си, защото те са адски полезни за растенията ви

За да се предпазите, стойте далеч от места с гнезда на оси, избягвайте консумация на сладки храни, напитки и плодове на открито през лятото особено сред природата, затваряйте съдовете и напитките по време на пикник и на терасата, дръжте боклуците в двора в затворени кошове и не се опитвайте да се справите сами с осите, ако броят им е значителен, а потърсете професионална помощ.

-          Пчели

За пчелната отрова се говори много – опасна за страдащите от алергия към работливите насекоми, даряващи ни с едно от чудесата на природата – меда, и едновременно с това полезна и намираща приложение в медицината и при нестандартните методи за лечение на различни заболявания. С ужилванията им обаче трябва да внимават страдащите от алергия, тъй като, както при осите, ужилванията могат да причинят тежки и животозастрашаващи алергични реакции като шок.

Отровата на пчелите се нарича апитоксин и съдържа предимно мелитин и ензими. Симптомите са сходни с тези на жертвите на ужилване от оси, начините за предпазване също, но си струва да отбележим, че пчелите не са агресивни и не нападат, ако не бъдат предизвикани. Нещо повече – те опрашват растенията на земята и без тях животът е немислим. Така че най-добре е просто да стоим далеч и да не ги притесняваме, за да не пострадаме, а и да не ги нараним.

-          Паяк-оса

Интересно име и интересен вид, който причинява болка при ужилване, съпоставима по сила с тази от електрически ток. За щастие, трае само няколко минути, но това далеч не е успокояващо за пострадалите от отровата на това насекомо, което е сред малко познатите отровни насекоми в България.

Как да изгоним жилещите насекоми с естествени средства?

Отровни насекоми, които не са характерни за страната ни, но се срещат у нас

Сред нашествениците, които безмилостно хапят, жилят и пускат отровата си, дошли от далечни кътчета на света в България, са:

  • Гигантската сколопендра – най-голямата стоножка на света, чиито размери надвишават тези на човешка длан. Родината ѝ е Южна Америка, но напоследък се среща все по-често и у нас. В челюстите си съхранява отрова с паралитично действие, с която може да навреди на доста по-големи от нея животни, както и на хората. Тъй като почти не вижда, напада всичко като самозащита. Агресивна е и е добре да нямате близки срещи с нея.
  • Нилските хлебарки, които, както вероятно ви подсказва името им, са характерни за тропически и субтропически райони, учудващо се преселиха и у нас. Отровата им е опасна, тъй като може да причини алергични реакции, които в някои случаи могат да бъдат тежки. Хасково, Свиленград, Пловдив са най-засегнатите градове от тези отровни преселници от далечни земи и континенти в страната ни.

Това са само част от неприятните отровни насекоми в България, от които трябва да се пазим. Не претендираме за изчерпателност, не са единствените, като е възможно и появата на нови видове отровни „гости“ от далечни земи, така че не безпокойте и не пипайте насекомите и потърсете своевременна лекарска помощ, ако ви ужилят, облазят или имате симптоми, които ви притесняват, след като сте имали нежелана близка среща с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com