Как да изгоним жилещите насекоми с естествени средства?

7322
Как да изгоним жилещите насекоми с естествени средства?
Снимка: iStock

Справянето с жилещите насекоми в дома ви може да бъде неприятно, но прибягването до химически пестициди невинаги е най-доброто решение поради потенциалното им въздействие върху околната среда, домашните любимци и дори хората. За щастие има няколко естествени метода, които можете да използвате за ефективно прогонване на жилещите насекоми, без да прибягвате до вредни химикали.

Етерични масла

Някои етерични масла са известни с това, че отблъскват жилещите насекоми. Маслата от мента, евкалипт и цитронела са ефективни за отблъскване на насекоми като оси и пчели. Смесете няколко капки от тези масла с вода и напръскайте разтвора около местата, където често се срещат насекоми.

Оцет

Белият оцет може да се използва за създаване на отблъскващ спрей. Смесете равни части вода и оцет и напръскайте с него местата, където се събират жилещи насекоми. Този разтвор не само ги отблъсква, но и заличава ароматичните следи, които те използват, за да общуват помежду си.

Растителни репеленти

Много растения имат естествени свойства за отблъскване на насекоми. Засаждането на невен, мента, босилек и лимонова трева около градината или в близост до входове може да възпре жилещите насекоми да се приближат твърде много.

НЕ гонете ТЕЗИ насекоми от градината си, защото те са адски полезни за растенията ви

Сапун и вода

Обикновена смес от мек сапун и вода може да помогне за борба с жилещите насекоми. Смесете една чаена лъжичка сапун за съдове с вода в бутилка с пулверизатор и я нанесете директно върху гнездата или местата с висока активност на насекомите. Сапунът нарушава дихателната система на насекомите и в крайна сметка води до смъртта им.

Цитрусови кори

Цитрусовите кори, като тези от портокали, лимони и грейпфрути, излъчват аромат, който не се харесва на насекомите. Поставете тези кори на стратегически места около местата за сядане на открито или первазите на прозорците, за да държите жилещите насекоми настрана.

Домашно приготвени капани

Изработете домашни капани с помощта на обикновени домакински предмети. Например смес от захарна вода и оцет може да привлича и улавя плодови мухи и пчели. Поставете тези капани далеч от основната зона, която искате да защитите.

Дръжте храната затворена

Жилещите насекоми често са привлечени от храната. Уверете се, че всички съдове за храна са плътно затворени, особено когато вечеряте на открито.

Тези НАСЕКОМИ за полезни за вашата градина. Дръжте ги близо до растенията си

Премахнете стоящата вода

Комарите, въпреки че сами по себе си не са жилещи насекоми, също могат да бъдат притеснителни. Премахнете всяка стояща вода около имота си, за да предотвратите размножаването на комари.

Уплътнете местата за проникване

Внимателно огледайте дома си за пропуски, пукнатини и отвори, които жилещите насекоми могат да използват, за да влязат в него. Запечатайте тези входни точки, за да им попречите да проникнат вътре.

Професионална помощ

Ако заразата е твърде сериозна, за да се справите с тези естествени методи, помислете дали да не потърсите помощ от професионална служба за борба с вредителите, която е специализирана в екологични и нетоксични решения.

Прогонването на жилещите насекоми с естествени средства е не само по-добро за околната среда, но и по-безопасно за вашето семейство, домашните любимци и заобикалящата ви дива природа. Като включите тези природни средства в стратегията си за борба с вредителите, можете да създадете по-хармонично жизнено пространство, което възпира жилещите насекоми, без да причинява вреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com