Има ли отровни растения в България?

9216
Има ли отровни растения в България?
Снимка: Hans Benn / Pixabay

Красиви, ароматни, цъфтящи, причудливи – много от любимите ни растения, включително част от тези, които отглеждаме в кокетни саксии у дома, се оказват… отровни. Отровните растения могат да бъдат опасни за човека или за животните – селскостопански или домашни любимци както при поглъщане, така и при допир.

Растения, които не са отровни за човека, могат да причинят тежко и животозастрашаващо състояние при домашните любимци, така че е важно да сте информирани кои растения са опасни за пухкавите ни четириноги приятелчета не по-малко от това да знаете кои отровни растения в България са опасни за човека.

Отровни растения в България – най-опасните видове

Отговорът на въпроса има ли отровни растения в България със сигурност е положителен, но кои са те и какви опасности пораждат? Сред 10-те най-отровни растения в България са:

1.Татул

Не е случайно, че това растение, което е халюценогенно, е използвано от американците по време на военни действия през ХVІІІ в. Растението е толкова силно отровно, че може да предизвика кома, от която пострадалия да не излезе – тоест да се окаже смъртоносно. Аритмия, треска, психоза, делириум са само част от опасните последствия за здравето, причинени от татула. Татулът е от семейство картофови и цъфти с красиви цветове, но хубостта му е лъжовна – само малко количество, прието вътрешно, е достатъчно, за да погуби човек.

7-те най-смъртоносни растения в света

2. Момина сълза

Това изящно, красиво и ароматно цвете, на което с удоволствие се наслаждаваме в градините си, е силно отровно както за човека, така и за животните. Сред симптомите на отравяне са повръщане, стомашни проблеми, аритмия. Ако имате животни, изберете друго красиво цвете за градината си и не рискувайте с така невинно и нежно изглеждащата момина сълза.

3. Беладона

Това растение, попадащо сред 10-те най-отровни растения в България, е познато и като лудо биле. Причинява халюцинации, проблеми със зрението, объркване. За щастие, има антидот, но трябва да знаете, че сте го поели и че е отровно, за да противодействате.

4. Зокум

Един от най-предпочитаните заради красивите си цветове храсти за озеленяване също е отровен, макар да не е толкова смъртоносен. И все пак – внимавайте с него и се наслаждавайте на дивната му хубост, без да го поставяте в устата си или да хапвате с неизмити ръце, след като сте имали контакт със зокуми.

5. Ревен

Най-голямата опасност, свързана с ревена, произтича от факта, че много прилича на лапада, поради което съществува висок риск от грешки. Ако хапнете ревен вместо лапад, ще пострадате – причинява гърчове и дихателни проблеми. От ревена за хапване стават само стеблата, отровни са листата му.

6. Петнист бучиниш

10-те най-отровни растения в България не е задължително да са лоши и да ги унищожаваме, тъй като част от тях се използват в медицината и фармакологията именно заради отровата си. Такъв е случаят с петнистия бучиниш. Макар да е изключително отровен и да е познат в миналото като средство за разчистване на отношения и за убийство на неудобни личности, днес отровното растение е част от съставките на лекарства, помагащи при Паркинсон, епилепсия, заболявания на дихателните пътища.

7. Див люляк

Ако считате, че отровните растения са безопасни, ако не ги ядете, грешите и дивият люляк ще ви докаже това. Докоснете се до плодовете му и веднага кожата ви ще се покрие с мехури и ще се зачерви. Именно плодовете са опасни, така че не се опитвайте да ги докосвате или консумирате, за да не пострадате.

8. Рицин

Със сигурност сте чували за ползите от рициновото масло, а вероятно сте го и използвали. Растението, наречено по същия начин – рицин – води до диария, стомашни проблеми, припадъци, ако го погълнете. Така че оставете направата на ценния рицин на специалистите и стойте далеч от това отровно растение.

9. Дифенбахия

Растението, което отглеждаме в дома си, е убиец. Ако го хапнете, той ще доведе до летален изход, като затвори дихателните ви пътища.

10. Дяволски бръшлян

Опасен е и за хора, и за животни. Ако бъде хапнат, дори да не е погълнат, той води до затруднения, свързани с дишането, подуване на устата, езика и гърлото, прекомерно отделяне на слюнка и други симптоми, които нетретирани веднага, водят до смърт.

Кои са най-отровните растения в България?

Растения, отровни за домашните любимци

Със сигурност обичате пухкавите си мъркащи и лаещи четириноги приятелчета и ги приемате като част от семейството си, поради което искате да ги предпазите от всички дебнещи ги опасности. Едва ли всички знаят, че част от цветята в дома им са отровни за любимите им лапички. Ето това са едни от най-отровните растения в България за домашните любимци.

  • Алое вера е лек за човека и отрова за кучето и котката ви.
  • Пролетни растения като нарцис и зюмбюл са наслада за сетивата ви и отрова за котките.
  • Не по-малко опасна е коледната звезда за писанките ви.
  • Сред отровните растения за котки, които отглеждаме в дома или в градината си, са азалия, амарилис, евкалипт, имел, лилиум, мушкато, стрелиция, повет, млечка и други.
  • Дифенбахията е отровна и за кучета, и за котки.
  • Циклама, зайча сянка, каладиум, дървото на живота – това са любими растения за дома, които обаче са отровни за кучетата.

Преди да консумирате, отглеждате или дори докоснете растение, проучете го, това ще ви спести много нерви, притеснения и здравословни проблеми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com