7-те най-смъртоносни растения в света

16790
7-те най-смъртоносни растения в света
Снимка: Pixabay

Може да изглеждат безобидни, но растенията могат да крият някои от най-смъртоносните познати отрови. Отровните растения са били причина за смъртта на мнозина хора в историята. Запознайте се с някои от най-прочутите растения и техните отрови с този мрачен списък.

Растенията, които ще внесат положителна енергия в дома ви

Воден бучиниш (Cicuta maculata)

Близко свързан с отровния хемоглок (растението, което прочуто убива Сократ), водният хемоглок е смятан за "най-силно токсичното растение в Северна Америка". Голямо диво цвете от семейство Моркови, водният хемус прилича на дантела и понякога се бърка с ядливите пащърнак или целина. Водният хемус обаче е наситен със смъртоносен цикутоксин, особено в корените си, и бързо предизвиква потенциално фатални симптоми у всеки, който няма късмета да го изяде. Болезнените конвулсии, коремните спазми, гаденето и смъртта са често срещани, а тези, които оцелеят, често страдат от амнезия или трайни тремори.

5-те вида растения, които ще донесат любов и хармония в дома ви

Смъртоносна нощница (Atropa belladonna)

Всъщност именно сладостта на плодовете често примамва деца и неволни възрастни да консумират това смъртоносно растение. Произхождащ от гористи или пустинни местности в Централна и Южна Евразия, има матовозелени листа и лъскави черни плодове с големината на череши. Смъртоносната нощенка съдържа атропин и скополамин в стъблата, листата, плодовете и корените си и причинява парализа на неволевите мускули на тялото, включително на сърцето. Дори физическият контакт с листата може да предизвика дразнене на кожата.

5 красиви летни растения, които могат да бъдат опасни за здравето

Бяла саникула (Ageratina altissima)

Безобидно растение, бялата змийска уста е причина за смъртта на майката на Ейбрахам Линкълн, Нанси Ханкс. Бялата змийска уста е северноамериканско растение с плоски гроздове от малки бели цветове и съдържа токсичен алкохол, известен като трематол. За разлика от онези, които са починали от директно поглъщане на смъртоносни растения, бедната Нанси Ханкс е била отровена просто като е пила млякото на крава, която е пасла растението. Всъщност както месото, така и млякото от отровени животни могат да предадат токсина на хората. Симптомите на "отравяне с мляко" включват загуба на апетит, гадене, слабост, дискомфорт в корема, зачервен език, необичайна киселинност на кръвта и смърт. За щастие фермерите вече са наясно с тази животозастрашаваща опасност и полагат усилия да премахнат растението от пасищата на животните.

10 растения с магически свойства

Рициново семе (Ricinus communis)

Широко разпространен като декоративен продукт, рициновото семе е привлекателно растение, произхождащо от Африка. Въпреки че преработените семена са източник на рициново масло, те естествено съдържат отровата рицин и са смъртоносни в малки количества. Необходими са само едно или две семена, за да убият дете, и до осем, за да убият възрастен. Рицинът действа, като потиска синтеза на протеини в клетките, и може да предизвика силно повръщане, диария, гърчове и дори смърт. Отровата е използвана през 1978 г. за убийството на Георги Марков, журналист, който се изказва срещу българското правителство, и е изпращана по пощата на няколко американски политици при неуспешни опити за тероризъм. Повечето смъртни случаи са в резултат на случайно поглъщане от деца и домашни любимци.

Незабавно изхвърлете това цвете от дома си

Розов грах (Abrus precatorius)

Тези семена съдържат абрин - изключително смъртоносен протеин, инхибиращ рибозомите. Розариумният грах произхожда от тропическите райони и често се използва в бижута и молитвени броеници. Въпреки че семената не са отровни, ако са цели, семената, които са надраскани, счупени или сдъвкани, могат да бъдат смъртоносни. Необходими са само 3 микрограма абрин, за да убие възрастен човек, което е по-малко от количеството отрова в едно семе, и се твърди, че много бижутери са се разболели или са починали след случайно убождане на пръстите си при работа със семената. Подобно на рицина, абринът предотвратява синтеза на протеини в клетките и може да причини органна недостатъчност в рамките на четири дни.

Учени откриха начин да произвеждат ток от растения

Олеандър (Nerium oleander)

Олеандърът е красиво растение, известно с поразителните си цветове. Въпреки че често се отглежда като жив плет и декоративно растение, всички части на олеандъра са смъртоносни и съдържат смъртоносни сърдечни гликозиди, известни като олеандрин и нерин. При консумация олеандърът може да предизвика повръщане, диария, неравномерен пулс, припадъци, кома и смърт, а контактът с листата и соковете е известен като дразнещ кожата на някои хора. Всъщност токсините в олеандъра са толкова силни, че хората са се разболявали, след като са консумирали мед, направен от пчели, които са посещавали цветовете! За щастие, смъртните случаи от отравяне с олеандър са редки, тъй като растението е много горчиво и по този начин бързо възпира всеки, който опитва растителността.

Изглежда малко зловещо: Учени показаха как дишат растенията (ВИДЕО)

Тютюн (Nicotiana tabacum)

Тютюнът е най-широко разпространеното търговско нехранително растение в света. Всички части на растението, особено листата му, съдържат токсичните алкалоиди никотин и анабазин, и могат да бъдат фатални при консумация. Въпреки че е обявен за сърдечна отрова, никотинът от тютюна се консумира широко по света и е едновременно психоактивен, и пристрастяващ. Употребата на тютюн причинява повече от 5 милиона смъртни случая годишно, което го прави може би най-смъртоносното растение в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...