Има разлика: Как да се грижите за косата си на 30, 40 и 50 г.?

795
Има разлика: Как да се грижите за косата си на 30, 40 и 50 г.?
Снимка: iStock

Грижата за кожата на 30 е коренно различна от това, което трябва да правите на 50. С косата историята се повтаря. Разказваме ви нови факти за стареенето и вечната младост на косата, които е добре да знаете, ако искате косата ви да изглежда млада и красива, независимо от възрастта ви.

Грижа за косата на 30

На 20, 25 или 30 години косата ни има различни характеристики и способности, така че грижата за нея трябва да е съобразена с възрастта. Колкото по-възрастни сме, толкова по-тънка става косата ни – и това правило, уви, е еднакво за всички с различна степен на интензивност.

Помните ли основния принцип на тридесетгодишните в грижата за кожата на лицето? Тя се вписва в една дума, или по-скоро кредо за красота - „хидратация“. Същото важи и за косата - ниското съдържание на влага води до сухота. Балсамът върши отлична работа като овлажнител, като прави косата гладка и лесна за стилизиране.

 

Това просто правило обаче е критикувано повече от веднъж. Например, общоприето е, че собствениците на фина коса не трябва да използват балсам - вече уморените "пръчки" стават още по-тежки и стават по-чупливи. Отхвърлете тези съмнения. Основната тайна за грижа за „изтънелите“ кичури: трябва да изберете продукт в съответствие с вашия тип коса.

Липидният слой и общото състояние се влияят от прекомерната употреба на горещи инструменти за всякакъв вид стилизиране. В края на краищата, тридесетият рожден ден бележи втория (след тийнейджърския максимализъм) връх на експериментиране с образ и прически.

И накрая един съвет от Аюрведа за трийсетгодишните: вечерен масаж на главата за стимулиране на фоликулите и колагена, който започва да застоява с възрастта. Леките движения с върховете на пръстите не са достатъчни, хванете главата си в темпоралния лоб с две ръце и движете целия скалп напред-назад. 

Колкото по-рано започнем да се грижим за скалпа и косата си, толкова по-дълго ще удължим младостта им. Ако в търсене на своя стил често боядисвате косата си, тогава маските за дълбоко възстановяване на косата са просто необходими.

Грижа за косата на 40

Дори ако една жена в четвъртото десетилетие има гъста, обемна коса, която е наследила, с времето ситуацията може да се промени коренно. Освен това понятието „в основата“ трябва да се разбира буквално.

С възрастта количеството на защитния себум намалява, което неизбежно води до суха коса. Добавете към това ежедневното нервно напрежение и излагането на неблагоприятна среда, което дори на 20 години води до цъфтящи краища.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Обърнете внимание на професионалните серии за грижа за изтънялата коса, които ще сведат до минимум въздействието на негативните фактори и ще помогнат за поддържането на здрава коса. Сега всичките ви продукти за коса трябва не само да овлажняват, както когато бяхте на 30, но трябва да са насочени към укрепване на косата, подхранване на скалпа и възстановяване на всеки кичур от самите корени.

Стилизиращите продукти за увеличаване на диаметъра на косата също са подходящи за вас. Ако по-рано те можеха да навредят на външния вид и да направят косата по-тежка, сега е точно обратното, те ще паснат идеално на косата и ще създадат така желания ефект на млада коса.

Ако боядисвате косата си, трябва внимателно да разгледате цвета - той трябва да е няколко тона по-светъл от естествения. Този стилистичен трик ще ви накара да изглеждате по-млади.

Не забравяйте, че състоянието на косата ви все повече зависи от храненето. За силни кичури вашата диета трябва да съдържа много зеленчуци и протеини. Нови източници на полезни микроелементи за гъста коса са макадамията (богата на омега-7, която присъства в липидния слой) и нарът (мощен антиоксидант и склад на омега-5 мастни киселини, които се борят с преждевременните признаци на стареене). Ако косата ви е дълга и напоследък се цепи или пада, добавете към диетата си специални витаминни комплекси с калций и цинк. Препоръчваме ви да се запознаете със списъка на най-ефективните продукти за здрава коса.

С възрастта отрицателните ефекти на свободните радикали се натрупват в тялото, включително ефекта им върху космените фоликули. В резултат на оксидативния стрес растежът на косата се влошава, тя става по-тънка, по-суха и губи пигмент.

Следователно правилната хигиенна грижа за косата против стареене след 40 години е толкова важна, колкото и правилните кремове за грижа за кожата на лицето, които отчитат промените, свързани с възрастта. Струва си да се доверите на професионалисти и да се подложите на процедура за диагностика на скалпа и косата. Състоянието на скалпа ще се подобри чрез пилинг, а индивидуално подбраните системи за домашна грижа внимателно ще възстановят увредената коса.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Грижа за косата на 50

На тази възраст повечето жени достигат менопауза, което неминуемо води до редица значителни промени в състоянието на косата: активно побеляване и изтощение. Два пъти седмично, в допълнение към домашната грижа за фината коса с салонен шампоан и балсам, задължително добавете маска за дълбоко възстановяване на косата.

Що се отнася до храненето против стареене, менюто ви трябва да е богато на витамини от група В и протеини, които са градивният елемент на всяка коса (месо, морски дарове, боб, орехи). Но само в комбинация със здравословни минерали: силиций, калций, мед, цинк и желязо. Последният насища фоликулите и корените на косата с кислород. Това са предимно зелени зеленчуци и червено месо. Полезно е да добавите към диетата си храни, които съдържат естествени овлажнители.

„Младежки“ съвет от стилисти - вместо структурирани и геометрично коригирани прически (например прическа боб), дайте предпочитание на лека вълна на средна или къса коса.

Радикалните мерки срещу сериозна загуба на коса (да речем поради хормонални промени) включват салонни процедури: лазерна терапия за стимулиране на фоликулите или мезотерапия, SPA терапия за коса, както и продукти за подобряване на растежа.

С напредване на възрастта трябва да обръщате все повече внимание на косата си, особено ако сте били доста небрежни към нея през 20-те и 30-те години. На 50 години клиентите предпочитат класически прически, които коригират формата на лицето и шията. Този ефект може да се постигне благодарение на обема на короната и темпоралните зони. За да увеличите незабавно обема на косата чрез плътност и твърдост, използвайте текстуриращи или уплътняващи продукти. Последното трябва да се нанася върху влажна, чиста коса в зоната на корените за по-голям ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com