Искате да се отървете от конденза по прозорците завинаги - направете това!

3545
Искате да се отървете от конденза по прозорците завинаги - направете това!
Снимка: iStock

За съжаление, през есенно – зимния период не са малко хората, които имат проблем с конденза по прозорците си. При някои може вентилацията и аспирацията да помагат за разрешаването на този проблем, но при други кондензът е упорит и се появява отново и отново. Добрата новина е, че има едно растение, което може да ви помогне с този проблем. Единственото, което трябва да направите, е да сложите саксия с него на перваза на прозореца.

Кое е растението, което ще ви отърве от конденза по прозорците?

Става въпрос за английския бръшлян. Кондензът се появява вследствие на резки промени в температурата, особено когато навън е студено, а в апартамента е топло. Ако поставите една или няколко саксии с английски бръшлян на первазите на прозорците си, то най-вероятно ще разрешите този неприятен проблем.

Каква е най-честата причина за конденз по дограмата?

Растението не само нормализира нивото на влажност в помещението, но и пречиства и повишава качеството на въздуха. Важно е да отбележим, че растението може да бъде опасно за домашни любимци и малки деца. Така че, ако смятате, че може да попадне в устата на едните или другите, по-добре потърсете друго решение на проблема с конденза.

Английският бръшлян може да ви помогне да дишате по-лесно, особено ако страдате от алергии. Растението помага да пречиствате на въздуха от алергени като мухъл и животински изпражнения. Това го прави идеален и евтин вариант на търговските устройства за пречистване на въздух.

Изследователи са направили проучване, в което са поставили мухлясал хляб и кучешки изпражнения в контейнери. След това са проверили колко мухъл и изпражнения има във въздуха в контейнерите в началото на изследването. След като установили стойностите, към всеки контейнер е бил добавен английски бръшлян и са били направени повторни измервания в началото, след 6 и след 12 часа.

Напръскайте прозорците с това и ще забравите за конденза

Резултатите били следните – 6 часа по-късно 60% от мухъла е изчезнал от въздуха около бръшляна, а от изпражненията – цели 58%. След около 6 часа въздухът е станал още по-чист – повече от 75% от плесента е изчезнала, а от изпражненията – цели 94%. Спорите на мухъл във въздуха са свързани с различни сериозни болести, а английският бръшлян може да намали нивата на мухъл в помещенията.

Как да се грижите за английския бръшлян ?

Като цяло не е трудно да се отглежда това растение, защото е изключително издръжливо. Може да се отглежда както у дома, така и в градината. За растението може да се използва обикновено градинска почва, обогатена с малко компост. Поливайте го достатъчно често, за да бъде почвата винаги влажна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com