Внимавайте с тези стайни растения, опасни са!

11428
Внимавайте с тези стайни растения, опасни са!
Снимка: iStock

Стайните растения допълват декора в дома ни, внасят свежест и уют, но някои от тях могат да навредят, особено ако вкъщи имате деца или домашни любимци. Ето с кои растения трябва да внимавате:

ЛИЛИУМ

Лилиумът е много красив и с приятен /макар и доста силен/ аромат. Може да се отглежда както вкъщи, така и в градината. Не всички видове лилиум са отровни. Внимавайте с тези: крем, дневна лилия, тигрова лилия. Особено опасни са за животните и най-вече за котките. Ако ги отглеждате на открито, нека бъдат далече от мястото, където играят децата. Причиняват на хората различни неудобства: дразнене на кожата, главоболие, стомашно разстройство. При животните водят до липса на апетит, повръщане и летаргия.

АЗАЛИЯ

Едно от най-красивите домашни растения, но и много опасна. Листата ѝ съдържат отровното вещество гликозид, което причинява отравяне, ако попадне в организма. Все пак трябва да уточним, че смърт настъпва само при употреба но огромно количество гликозид. Добре е да не го отглеждате в дом, в който има малки деца и домашни любимци.

ЦИКЛАМА

Популярно стайно цвете, което привлича с ярки или нежни цветове и приятен аромат. За съжаление цикламата може да е опасна за здравето. Грудките й съдържат отровно вещество, което предизвиква възпаление на кожата или раздразнение.

ШЕФЛЕРА

Шефлерата е голямо храстово растение, изключително популярно за отглеждане в дома. Всички части на това растение съдържат отрова, която води до раздразнение на кожата. Опасна е и при вътрешно приложение.

СПАТИФИЛУМ

Вечнозелено растение от Южна Америка с красиви бели цветове и лъскави листа. Статифилумът е чудесен пречиствател на въздуха. Но е и опасен, ако се погълне от животно или човек. При хората това води до гадене, трудности в говоренето и подуване на езика и устата. На животните растението причинява повръщане, дехидратация, диария и липса на апетит.

Тези цветя гонят щастието и парите от дома ви

Много хора погрешно смятат, че цветята са единствено част от декорацията у дома и единственият ефект от тях е свързан с обогатяване на ...

МЕЧ /САНСЕВИЕРА/

Известно още като “свекървен език” това растение предпазва дома от негативна енергия и лоши чужди мисли. Поверието гласи, че носи късмет. Но истината е малко по-различна. Мечът е токсичен повече за животните и по-малко за хората. На хората причинява краткотрайни болки в устата, а на домашните любимци - гадене, болка, прекомерно слюноотделяне.

БРЪШЛЯН

Едно от най-разпространените растения у нас - отглежда се както у дома, така и в двора, по фасадите на сградите. Най-опасни са плодовете му. За щастие стайният бръшлян обикновено не носи плодове, но листата му са токсични и водят до отравяне на домашни любимци. При хората може да доведе до дразнене на кожата. В никакъв случай не трябва да се поглъща. Особено при големи количества последствията са тежки: обрив, треска, конвулсии.

ДИФЕНБАХИЯ

Как да отгледаме успешно азалия в дома си

Ще намерите азалии за продажба в цветарските магазини по всяко време на годината, но тези изящни цветове са особено популярни през зима...

Много популярно домашно растение. Всички зелени части съдържат отрова, която води до сълзене на очите, зачервяване на кожата и силна алергична реакция. Избягвайте да го отглеждате, ако в дома имате малки деца или домашни любимци.

ФИЛОДЕНДРОН

Много популярно и лесно за отглеждане растение. Съдържа кристали от калциев оксалат, които са отровни за животни и хора. Ако човек погълне листа от филодендрон, може да получи подуване на устата и проблеми с кожата. При поглъщане но голямо количество, резултатът може да е фатален, най-вече за деца и домашни любимци.

КАЛАДИУМ

Всички части на това симпатично и популярно растение са токсични. Каладиумът съдържа оксалат, който води до болки в гърлото и дразнене на устата, ако се погълне. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com