Испански историци твърдят, че са открили Свещения Граал

76195
Испански историци твърдят, че са открили Свещения Граал

Испански историци твърдят, че са открили Свещения Граал - чашата, от която Исус пие по време на тайната вечеря, предаде БГНЕС.

Маргарита Торес, преподавател по средновековна история в Университета в Леон, и Хосе Ортиза дел Рио, специалист по история на изкуството, издадоха книга. След изследвания, продължили дълги години, те стигат до извода, че Граалът по някакъв начин е попаднал вътре в бокал от Средновековието, който се намира в Испания от 1000 години насам. Положен в базиликата на Сан Исидоро близо до древен римски храм, потирът, известен като Инфанта Дона Урака, е принадлежал на кралица Урака, починала през 1126 г.

Теорията на двамата историци, изложена в книгата The Kings of the Grail, е подкрепена от текстовете на два египетски свитъка. В документите, написани на арабски език, няколкократно се споменава, че мюсюлманите откраднали Граала от Йерусалим и го дали на християните в Египет. След това той бил изпратен на крал Фернандо I Кастилски като подарък наред с бижута и други накити.

Учените признават, че не могат да докажат, че чашата е докосната от устните на Исус, нито да разкажат какво се е случило през първите 400 години от историята на чашата. С помощта на специален метод за определяне на възрастта на даден предмет, те датират между 200 г. пр.Хр. и 100 г. сл.Хр.

"Единственият граал, който може да бъде считан за чашата на Исус, е този, който през Кайро отива в Леон, а този граал е изминал маршрута", казва Торес. "Това е много важно откритие, защото помага да разрешим един огромен въпрос. Смятаме, че това може да се окаже много добра база за още изследвания", добавя тя.

Свещеният Граал е обект на интерес на учените в продължение на много години. Стотици хора твърдят, че имат право над него. Бокалът от Валенсия, който се намира в катедралата Света Мария от Валенсия в Испания, е само една от многото чаши, смятани за Граала на Исус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...