Истината за въглехидратите в диетата

7771
Истината за въглехидратите в диетата
Снимка: iStock/Guliver

Понастоящем диетолозите показват голяма загриженост относно еволюцията на консумацията на въглехидрати и предпочитанията сред потребителите към сладки, нишестени и богати на въглехидрати храни.

Промяна, която не е без последствия за хранителния баланс и здравето. В тази статия искаме да ви разкажем истината за въглехидратите в диетата.

Откъде идват най-добрите въглехидрати?

Растенията използват вода от почвата, въглероден диоксид от въздуха и енергия от слънцето, за да произвеждат глюкоза, проста захар, която по-късно се превръща в нишесте, така че е напълно здравословно да изберете въглехидрати за вашия прием в голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, зърна и семена.

Растенията също произвеждат витамини, минерали, мазнини и протеини.

Темата за въглехидратите - анатема или грешка

Всичко започна с диетата на Аткинс, която предизвика обратна реакция към въглехидратите. Това беше последвано от поредица от демонизира...

Видове въглехидрати

Въглехидратите са известни като прости или сложни, в зависимост от тяхната химическа структура и абсорбционен капацитет.

- прости въглехидрати

Тоест тези, които са сладки на вкус. Те се намират естествено в повечето плодове, зеленчуци и мед. Обикновено образуват кристали, които се разтварят във вода и са лесно смилаеми. Трапезната захар и кафявата захар са рафинирани захари.

- сложни въглехидрати

Това са най-полезните въглехидратни храни, от които се отслабва

Кой от нас не е спазвал диета? Почти сме сигурни, че малцина са онези, които нито веднъж през живота си не са се подлагали на определен...

Те имат текстури, вкусове, цветове и различни молекулярни структури. Те се състоят от сложна верига от глюкоза и допълнително се разделят на два класа: нишестета и фибри.

Като цяло храносмилателната ни система може да разгражда и метаболизира нишестените зърнени храни, зеленчуци и някои плодове. Въпреки това, тя няма необходимите ензими за разграждане на влакна, като целулоза и други влакнести части на растението.

Но от друга страна фибрите имат много важна роля в тялото, тъй като допринасят за добрата чревна функция и могат да помогнат за предотвратяване на някои видове рак, инфаркти и други заболявания.

Енергиен източник

С прости въглехидрати и нишестета тялото произвежда глюкоза. Това е вашият основен източник на гориво, от който енергията се извлича почти без усилие, така че осигурява гориво, много по-добро от това предлагано от протеини и мазнини.

Захарта може и да е полезна. Вижте кога

Стремим се към ограничаване на сладките храни и захарта, защото е известно, че прекомерната употреба води до наддаване на тегло, пробле...

Глюкозата е единствената форма на въглехидрати, която се използва незабавно.

Всеки излишък се превръща в гликоген, голяма молекула, съставена от няколко глюкозни единици и съхранявана в черния дроб и мускулите. Когато черният дроб се нуждае от глюкоза, той търси запасите от гликоген. Това обикновено се слуцва в часовете на умерена физическа активност, когато се изисква повече енергия.

Риск от неконсумиране на въглехидрати

Когато гликогенът е изчерпан, тялото търси първо протеини и след това мазнини за енергия, за да направи глюкоза. В този момент е важно да се отбележи, че изгарянето на протеини е лошо за вашите мускули. Ако тялото е принудено да гори мазнини без въглехидрати, се отделя токсичен страничен продукт, наречен кетони, което създава риск от биохимичен дисбаланс.

Храни с нисък гликемичен индекс, като ръжен хляб, пшеничен ориз, пшеница, овесени ядки, леща, ябълки, круши и кисело мляко, отнемат повече време за усвояване. Така нивата на кръвната захар се повишават по-бавно и енергията се освобождава постепенно. Тези видове храни помагат на диабетиците да управляват нивата на захарта си и също така насърчават загубата на тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com