Изградете си 3 прости навика за защита на бъбреците

1826
Изградете си 3 прости навика за защита на бъбреците
Снимка: iStock

Защо е необходимо да следите редовно кръвната си захар и кръвното налягане, каква да е физическата ви активност и какво да ядете, за да защитите бъбреците си и да ги поддържате здрави?

Освен очевидния съвет за избягване на инфекции на пикочните пътища, медиците споделят за ефекта от усвояването на три добри навика.

Според тях диабетът и хипертонията могат да провокират бъбречно заболяване. Ето защо винаги трябва да знаете нивото на  захар в кръвта, нивото на HbA1 [средната кръвна захар за дълъг период. – „Профил“] и, разбира се, кръвното си налягане. Като един от важните навици за поддържане на здравето на бъбреците учените изтъкват необходимостта от предотвратяване на диабета и високото кръвно налягане.

Трябва да обърнете внимание и на физическата активност. За бъбреците ще е полезно да ходите поне по 30 минути всеки ден, съветват нефролози. Те също така съветват да се придържате към правилото от 10 000 стъпки, когато е възможно.

Третият прост навик е да се храните балансирано. Правилната диета ще помогне за предпазване на бъбреците от заболяване. Експертите препоръчват да не ядете твърде много протеини, недостатъчно сол, да ядете риба веднъж седмично и да не пестите от консумация на пресни плодове и зеленчуци. Да не забравяме за водния баланс.

Преди това учените обявиха възможното въздействие на една популярна напитка върху бъбреците. Те смятат, че употребата на кафе може да доведе и до хронично бъбречно заболяване.

Ново проучване,  разглежда серумните метаболити, свързани с консумацията на кафе. Учените са открили 20 такива вещества. Три от тях, както се оказа, също са свързани с вероятността от сериозна патология - хронично бъбречно заболяване (ХБН).

Една от тях, гликохенодезоксихоловата киселина, участва в първичния метаболизъм на жлъчните киселини и може да има благоприятен ефект върху здравето на бъбреците, смятат учените. Счита се, че другите две са свързани с по-висок риск от развитие на хронично бъбречно заболяване.

Тези съединения също се свързват с пушенето на цигари, което отчасти може да обясни защо те са свързани с по-висок риск от бъбречно заболяване. Но учените тепърва ще продължат изследванията за това как промените в диетата могат да помогнат за предотвратяване на ХБН.

Това е важна информация за здравето ви, която винаги трябва да е актуална.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Таро хороскоп за 9 май 2024

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Не носите чорапи докато спите, а може би трябва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно