Изкачване на Еверест без кислород - кой е първият успял да го направи?

9452
Изкачване на Еверест без кислород - кой е първият успял да го направи?
Снимка: Ralf Kayser / CC BY 2.0

Еверест е най-високият връх на планетата. С височина от 8848 метра винаги е привличал хора от всички краища на земята. За първи път в човешката история Еверест е покорен на 29 май 1953 година от Едмънд Хилари, новозеландски алпинист и шерпа Тензинг Норгей. Стигайки до най-високата точка на земята, двамата поставят отгоре 4 знамена -  на Великобритания, Непал, Индия и ООН.

Кой изкачва Еверест за първи път без кислород?
Това се случва на 8 май 1980 г. от Райнхолд Меснер и Петер Хабелер.

Коя е най-високата планина в света?

Дори да не сте обичали географията в училище, вероятно повечето от вас знаят коя е най-високата планина в света и с лекота отговарят на...

Двамата поставят по още един рекорд самостоятелно:

  • Райнхолд Меснер прави първото соло изкачване на Еверест в чист алпийски стил без допълнителен кислород през август 1980 г.
  • Петер Хабелер на 74-годишна възраст изкачва маршрута Хекмайер по северната стена на Айгер, смятана за едно от най-големите предизвикателства в алпинизма през 2017 г.

Историческото изкачване на Еверест
Още през 1975 г. Райнхолд Меснер и Петер Хабелер изкачват Гашербрум 1 в алпийски стил за три дни, с което поставят началото на този метод при изкачването на осемхилядници. До този момент основната тактика е “обсада” на планината.

Отново двамата правят опит да изкачат Еверест без кислород на 21 април 1980 г., но без успех. Причината е, че Хабелер се натравя с храна в базовия лагер. Въпреки това Меснер решава да тръгне към върха с двама шерпи. Лошото време ги спира и те се връщат обратно.

Вторият опит на двамата е успешен. Те са част от германо-австрийска експедиция, която стига до Еверест по югоизточния ръб. До този момент се приема, че изкачване на Еверест е невъзможно без допълнителен кислород. Райнхолд Месрен и Петер Хабелер разбиват тази представа, но след сериозна и продължителна подготовка. Те вече са практикували алпийския стил на катерене - бързо движение, носейки само най-важни неща.

Сеизмолози откриха връх в Алпите, който се клати

Един от най-високите върхове в Алпите - Матерхорн, се колебае напред-назад около веднъж на всеки две секунди, са установили експерти от...

В 5:30 ч сутринта на 8 май двамата алпинисти напускат палатката при Южното седло и тръгват към върха, като носят само ледени брадви, камери и късо въже. Единствената външна помощ е от австрийците в последния лагер, над Южното седло, където спират за кратко, за да разтопят сняг за питейна вода. Поддържайки стабилна скорост на изкачване от около 100 метра в час, те достигат върха в 13:15 ч.

Хабелер се изплашва от опасността за мозъчни увреждания заради липсата на кислород и прави забележително спускане до Южното седло само за един час. Меснер се връща по-късно същия следобед. Крайно изтощени (Месрен има и проблеми с очите заради снега), двамата са ескортирани обратно до Западния циркус на следващата сутрин от уелския алпинист Ерик Джоунс. 

Райнхолд Меснер
Роден през 1944 г. в Южен Тирол (Северна Италия), той прави първото си изкачване едва на 5 години с баща си. Дипломиран архитект е, преподава математика в местно училище.

Има зад гърба си над 500 изкачвания. Основава планинарски музей, автор е на над 80 книги. Активист е в опазването на дивата природа.

Макар и бляскава, кариерата му в алпинизма е помрачена от лична трагедия. През 1970 г. брат му Гюнтер загива в Хималаите. Двамата братя катерят заедно към Нанга Парбат, в западната част на Хималаите. Стигат върха, но са на ръба на изтощението. Гюнтер започва да халюцинира. Двамата слизат надолу по различни маршрути. Гюнтер е пометен от лавина.

Петер Хабелер

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

Хималаи, Апалачи, Кордилери, Анди, Урал, Тяншан, Кавказ, Алпи, Пиринеи… Все имена на величествени планини, всяка от които пленяв...

Роден е през 1942 г. в Майрхофен, Австрия. Проявява интерес към алпинизма още на 6 години. Сред постиженията му са първи изкачвания в Скалистите планини в САЩ. Той е първият европеец, който се катери по големите стени в Йосемити. Хабелер изкачва също Чо Ойю, Нанга Парбат, Кангчендзьонга.

“Катеренето е важна и съкровена възможност да попаднем в ситуации, в каквито сме попадали преди 100 000 години. То провокира животинската страна на човешките същества. Инстинктите са важен елемент от нашата интелигентност” споделя Меснер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно