Изработиха шоколадово копие на храм на маите

14715
Изработиха шоколадово копие на храм на маите

Американски сладкари направиха храм на маите от осем тона шоколад, поставяйки по този начин нов рекорд за Книгата на Гинес.

Сладкарите създали малко копие на известната пирамида Кукулкан, намираща се в Мексико, предаде БГНЕС. Шоколадовото копие на храма наподобява много на оригинала, а за изработката му отнела цели 400 часа. Произведението е високо два метра и широко три метра.

Суша унищожила цивилизацията на маите

Сравнително лека суша най-вероятно е била достатъчна, за да сложи край на класическата цивилизация на маите, процъфтяваща до 950 годи...

Творбата ще бъде показана пред публика в офиса на компанията създател. Тя ще може да бъде видяна до 21 декември 2012 г., когато според календара на маите трябва да настъпи краят на света.

Оригиналната пирамида Кукулкан е храмово съоръжение, оцеляло сред останките на древния град на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан в Мексико. Кукулкан на маите се оказва аналог на бог Кетцалкоатъл. Вътре в пирамидата, чийто вход е разположен от северната страна, се помещава храм с две стаи. Височината на пирамидата е 30 м, дължина на страните му е 55 м, 365 стъпала на стълба водят нагоре и символизират дните на годината. Освен като храм, пирамидата най-вероятно е действала и като календар.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com