Извън Варна: Кой е най-големият град във варненска област?

1631
Извън Варна: Кой е най-големият град във варненска област?
Снимка: БГНЕС

Според данни от НСИ за преброяване на населението по области, общини и местоживеене към края на 2022 година област Варна е сред най-населените у нас. Със своите 430 847 жители тя се нарежда на трето място у нас след областите София и Пловдив. Община Варна е най-населената в областта и е дом за около 70-80% от жителите на областта, а Варна – областният център – е най-големият град в област Варна, съвсем очаквано. Кой обаче е най-големият град във варненска област след Варна?

Докато жителите на Община Варна са почти 320 000, тези на останалите 11 общини в областта са дом за общо около 110 000 души, неравномерно разпределени между общините, като най-малката е Община Бяла с население от едва малко над 3 000 души, а най-голяма е община Асаково с население от почти 20 000 души. В най-голямата община ли да търсим най-големия град във варненска област, или област Варна ще ни изненада и вторият по големина град ще се окаже в община, различна от многолюдната Асаково, която макар да е на първо място по брой на населението е на второ по площ след Община Вълчи Дол?

Още: Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?

Най-големият град във варненска област след Варна – кой е той?

Справка за населението в НСИ ни изненадва двойно – Асаково – общинският център на най-голямата община в област Варна, не е нито вторият, нито дори третият по големина град спрямо броя на жителите си в областта. Най-големият град във варненска област след Варна е Провадия, чието население от 12 169 души към края на декември 2023 година прави града по-голям дори от цели общини в областтта.

Провадия е общински център на втората по население община в областта – Община Провадия, чиито жители са само с около 1000 души по-малко от тези на Община Асаково. Община Провадия е съставена от 25 населени места, а община Асаково от по-малко – 23, но значителна част от населението на Община Провадия живее в общинския град, докато сред останалите населени места има дори почти обезлюдени – с население под 50 души, а сред населените места в Община Асаково има и такива, чието население смело съперничи на броя на населението на най-малката община в областта – град Игнатиево например, тоест жителите на Община Асаково не са съсредоточени в общинския център град Асакаво и той отстъпва титлата най-големият град във варненска област след Варна именно на общинския център на втората по брой на населението си община.

Третият по брой на жителите си град в област Варна – 8970 души към края на декември 2023 г., популярен с карстовите си извори, дали началото на едноименната река, е Девня. Любопитно е, че третият по-брой на населението град в област Варна е общински център на една от най-малките общини в областта – Девня, по-малки от които по брой на населението си са само Ветрино, Бяла и Суворово. Вероятно причината се корени в това, че населените места в Община Девня са само 3, като двете са села с под 400 жители, което води до концентрация на цялото население на Община Девня в общинския център и превръщането му в третия по брой на населението град в област Варна.

Общинският център на най-голямата община в област Варна – Асаково – се нарежда на четвърто място по брой на жителите си – 7882 души към края на 2023 г., следван от общинския център на община Белослав – град Белослав с население от 7484 души.

Още: Световно застрашеният египетски лешояд се завърна в Провадия

Какво знаем за най-големия град във варненска област след Варна – Провадия?

Провадия е град с интересна и стара история, като археолозите отнасят най-старите следи от човешка дейност в землището на града към V в. пр. Хр. Вероятно градът е основан от Византия и е служел като крепост срещу нахлуващи войнствени племена. Византийците го наричали Проват (проход). В едни по-късни векове – ХІ в. българите, известни с отглеждането на овце в региона, го кръщават Овеч, а турският поробител го нарича Провадия, име, запазено и до днес.

Малко известен факт е, че за кратък период от време градът е бил окръжен център в Княжество България, но със сигурност е известно, че градът е интересен за туристите със защитените си местности и с природна забележителност „Пробитият камък“.

Източник: НСИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com