Ядем ли правилно авокадо?

8256
Ядем ли правилно авокадо?
Снимка: iStock/Guliver

Обичано от спортисти и блогъри, снимано в социалните мрежи не само от инфлуенсъри, авокадото завладя всички. Стана доста консумирано и широко разпространено.

Авокадо: грешки, които трябва да избягвате при закупуване и съхранение

В мрежата има много карикатури, които разказват тъжния ход на този плод с форма на луковица: от твърд като камък до презрял, без средно положение. За да разберете дали авокадото е готово за консумация, натиснете леко набръчканата кора. Ако е жилаво, забравете го и го извадете от хладилника (никога не съхранявайте неузряло авокадо в хладилника) за още 2-3 дни, като го проверявате често. Ако кората се поддаде, но не оставя никакви отпечатъци... то е узряло. Използвайте го нарязано на парчета или го съхранявайте в най-добрия си вид 1-2 дни в хладилника. Ако пък кората леко отстъпи и палецът (или показалецът) оставя лека бразда, зреенето вече е по-напреднало: използвайте го като основа за мус или сосове. Съхранявайте неизползваната каша от авокадо в хладилника, леко навлажнена с лимонов сок, за да не почернее.

Как да си отгледаме авокадо от костилка

Как да ядем авокадо?

Ако обаче, когато се сблъскате с този плод, все още се чудите „как да ядете авокадо?“, ето го отговора. Като основно правило авокадото се консумира сурово, когато се готви, то лесно вгорчава (а също и с топлината на фурната и печката ценните мастни киселини, на които е богато, се развалят). От този екзотичен плод се използва само вътрешността, която се получава, като се разреже по дължина (обърнете внимание на много твърдата централна костилка) на две. Завъртете двете половини в противоположни посоки, както при прасковите, докато се разделят. Костилката трябва да се отстрани с помощта на чаена лъжичка и след това можете да пристъпите към изпразване на черупката от съдържанието с лъжица, ако ще се пасира, или като разрежете половинките последователно на и обелите с помощта на остър нож.

Този плод се поддава на консумация по много различни начини: отличен е на парчета в салати или нарязан върху препечен хляб, с поширано яйце отгоре, но също служи и като основа за сосове, включително прочутото гуакамоле. Има толкова много начини как да използвате авокадото в готвенето! Някои го използват като вегански разтвор вместо масло и сметана в торти, бисквити, мусове и десерти. Благодарение на своята текстура, той може да бъде и отлична съставка за придаване на кремообразност на смутита и смутита, тъй като има неутрален вкус, няма да покрие вкуса на другите съставки.

4 причини да хапваме авокадо всеки ден

При ядене на авокадо

Авокадото е добро по всяко време на деня: от закуска в стил звезди и райета с препечени филийки и яйце, през обяд в салатата до вечеря със запечено филе от сьомга. Може да го ползвате също в смути, в крем от авокадо с пъпеш и като гуакамоле, в което да потопите начосите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...