Ядките, които да добавите към диетата си

12431
Ядките, които да добавите към диетата си
Снимка: iStock/Guliver

Орехи

Казват, че орехите са най-старата известна храна за дърветата, датираща от 10 000 години. Изглежда, че орехите имат голямо разнообразие от ползи за здравето, плюс те са богати на определени фитохимикали – особено феноли, фитати и фитостероли – което ги прави най-добрите ядки от всички най-здравословни ядки.

Те са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са свързани с противовъзпалителни ползи. По-конкретно, орехите са богати на алфа-линолеинова киселина, омега-3 мастна киселина, свързана с подобряване на здравето на костите и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и диабет, според American Journal of Clinical Nutrition.

Едногодишна диета, богата на орехи, подобрява общия и LDL холестерола при затлъстели жени. Орехите също могат да имат повече ползи за сърцето. С мощни антиоксидантни качества, протеините в орехите се борят с клетките на рака на дебелото черво и гърдата, показва проучване, публикувано в списание Plant Foods for Human Nutrition.

Плодове и зеленчуци за детокс на организма

Бадеми

Повечето от бадемите в света идват от Калифорния и интересното е, че те произхождат от семейството на прасковите. Те съществуват от библейски времена и са били рекламирани като едни от най-здравословните ядки (и храни като цяло) почти толкова дълго.

Вижте защо е толкова важно да хапвате повече шамфъстък

Шамфъстъкът е нискокалоричен В сравнение с другите ядки, шамфъстъкът е много нискокалоричен и съдържа много протеини, които го правят ...

Изследване показва намаляване на телесното тегло, коремните мазнини и кръвното налягане при хора със затлъстяване, след като ядат 15 процента от калориите си от бадеми в продължение на 12 седмици. Освен това, проучване от 2017 г., направено в Индия, показва по-добър контрол на глюкозата, подобрени нива на триглицериди и холестерол и намален размер на талията при възрастни с диабет, които ядат бадеми само за три седмици.

Бадемите също са чудесни източници на витамин Е, калций, магнезий и фолиева киселина. Хапвайте ги както са или се възползвайте от ползите за здравето от бадемите чрез бадемово масло, бадемово брашно и бадемово мляко.

Шамфъстъци

Проучване, публикувано в Метаболизъм, показва значително подобрение на холестерола и триглицеридите при възрастни с диабет, които ядат шамфъстък всеки ден в продължение на един месец. Друга група изследователи установи, че яденето на шамфъстък в продължение на четири месеца подобрява контрола на кръвната захар при възрастни с преддиабет.

Шамфъстъкът съдържа ресвератрол, антиоксидант, свързан с по-добри нива на глюкоза при хора с диабет. Хората с преддиабет също са имали подобрена инсулинова резистентност и възпалителни маркери. Противовъзпалителните ползи могат да идват от фитохимикалите на шамфъстъка, като феноли, проантоцианидини и флавоноиди.

5-те най-добри източника на магнезий

Магнезият е един от жизненоважните минерали за правилното функциониране на нашето тяло. Но често не успяваме да си го набавим в адекват...

Ядки макадамия

Наречени „Кралицата на ядките“, ядките макадамия са родом от Австралия. Изследванията откриват връзка между консумацията на ядки макадамия и по-ниския риск от сърдечни заболявания. Всъщност преглед на шест клинични проучвания от 2015 г. заключи, че включването на ядки от макадамия в диетата помага за понижаване на общия и LDL холестерола.

Ядките макадамия също са добри източници на тиамин и манган. Накратко: ядките макадамия изглежда имат сърдечно-съдови ползи, така че не би било лоша идея да ги направите част от ежедневната си диета.

Могат ли котките да ядат кучешка храна?

Кашу

Кашуто е популярна ядка за закуска - и е също толкова здравословна, колкото и вкусна. Кашуто съдържа фитати с противовъзпалителни свойства, както и основните минерали фосфор, магнезий, мед и манган. Последните изследвания разкриват, че мъжете и жените с умерено повишен LDL (лош) холестерол, които консумират между 16 и 36 кашу дневно, са имали намаление на общия и LDL холестерол след един месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com