Яжте спирулини, за да живеете сто години

1648
Яжте спирулини, за да живеете сто години
Снимка: iStock

Естественото местообитание на микроводораслите със спираловидно усукани нишки са топлите езера в Азия, Африка, Южна и Централна Америка. Но от известно време спирулината, призната от Световната здравна организация (СЗО) за най-полезното растение на Земята и превърнала се в основна храна за астронавтите, се отглежда и в Европа. А в Германия дори е основано Дружество за отглеждането на водорасли, което засега обединява 30 предприемачи. Негов председател е Улрих Аверберг.

"Преди около четири години случайно попаднах на лекция, в която ставаше дума за ползите за здравето от микроводораслите и технологиите за отглеждането им. И реших да се заема с този бизнес. Спирулината е истинска бомба от полезни съставки: съдържа желязо, витамин В и Е, бета-каротин. Има и високо съдържание на магнезий, манган и натрий. Да не говорим, че е един от най-добрите източници на белтъчини: когато е суха, спирулината съдържа 60 до 70 процента протеин с пълен набор незаменими аминокиселини. Това е приблизително толкова, колкото е при яйцата, и два пъти повече, отколкото при месото", казва за ДВ Аверберг.

Предприемачът убедил семейството си, че новата му бизнес идея е осъществима, успял да вземе и кредит. Получил разрешение да построи оранжерия за милиони едноклетъчни микроводорасли и отглеждането им започнало.

"Вместо да се внасят на високи цени от Азия, водораслите могат да се отглеждат в Германия - това пести и време, и ресурси", подчертава Аверберг.

С какво се занимават аквафермерите

Стените на басейните, в които Улрих Аверберг култивира микроводораслите спирулина, са високи само 15 сантиметра. Но водата е толкова тъмна, сякаш е с метри дълбочина. Десетте басейна с общ обем 330 кубически метра са разположени в оранжерия с площ от 2500 квадратни метра. Монтажът на конструкцията и строителните работи са отнели само 14 дни.

Но каква е разликата между сладководните микроводорасли и морските водорасли, които всички познаваме? "Под водорасли повечето хора разбират морските водорасли - така наречените макроводорасли, които могат да бъдат хванати и извадени от водата. Ние произвеждаме микроводорасли, които не могат да бъдат хванати - трябва да се филтрират със специално оборудване. Това е особен вид производство", обяснява бизнесменът-аквафермер.

Особеностите на производството

Спирулината се размножава много бързо: при подходящи условия този процес отнема само между две и четири седмици. За да стане това, микроводораслите трябва постоянно да се "подхранват" - във водата, в която се отглеждат, се добавят нитрати, фосфор и микроелементи. Но от решаващо значение е слънчевата енергия: микроводораслите се нуждаят от много светлина.

"Електричеството не може да замени слънчевата светлина, а и е твърде скъпо и неекологично. Затова зимно време не работим", обяснява предприемачът.

При извличането на микроводораслите водата се изпомпва от резервоара към филтърната лента. След оттичането на водата, филтрираната синьо-зелена биомаса, която прилича на спанак, се подава към специален контейнер, откъдето с помощта на помпа се премества в специални тави, покрити с хартия. След това водораслите се сушат във фурна с горещ въздух.

Полезна биодобавка

След изсушаването спирулината се раздробява на прах или се използва за производството на таблетки и капсули, които се ползват отделно или като хранителна добавка, включително за храна на животните. Благодарение на химическия си състав, водораслите имат антиоксидантно, противовъзпалително, пречистващо и антиалергично действие върху организма. Този продукт забавя и процеса на стареене. А синият пигмент забавя растежа на раковите клетки.

Децата на Улрих Аверберг първоначално не били много въодушевени от идеята водораслите да бъдат част от тяхната вечеря - например добавени към картофеното пюре. Междувременно са свикнали, казва предприемачът, в чийто дом спирулината вече заема почетно място на масата.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com