Ястия и напитки със злато, което се консумира

6304
Ястия и напитки със злато, което се консумира
Снимка: iStock

Кулинарното (готварско) злато е известно от XVI век и се използва за декориране на храни и напитки. Днес намира приложение в света на ресторантите от висока категория. Ястията с кулинарно злато са знак за голямо богатство, но не са свидетелство непременно за висок вкус.

Вода Exousia 24K Gold. Exousia е вода, към която е прибавено 24-каратово злато. Твърдят, че притежава антистресови и подмладяващи свойства. Бутилка Exousia е на цена 2800 долара. На панаир за най-богатите хора на света само за две вечери били продадени 30 бутилки. Любопитното е, че повечето били купени от руснаци, които използвали водата за чай.

Необичайни китайски ястия

В традиционната китайска кухня се използва голямо разнообразие от продукти. Някои от тях, обаче, са съвсем непривични за европейците. И...

„666 Душ Бургер“. В Ню Йорк продават необикновени хамбургери, които струват 666 долара, защото са направени от най-скъпи съставки. Не се знае защо собственикът е избрал за цена т. нар. „число на сатаната“, за каквото се смята комбинацията от три шестици. Но говеждото кюфте е увито в златни листа, а бургерът съдържа още гъши дроб, омар, хайвер, сирене „Грюйер“ и трюфели.

Шоколадов бекон. Позлатен шоколадов бекон е идеалното лакомство за любителите на необичайната и луксозна кухня. Направен е от бекон, пушен на дим от череша, гарниран с шоколад Guittard и люспи от 23-каратово злато. Една такава закуска струва 40 долара.

Лазаня с диаманти и злато. Лазаня с диаманти и злато била сервирана в Лас Вегас, в Mirage Hotel and Casino през 2014 г. Ястието на цена 100 долара за парченце съдържало говеждо, гъши дроб, сирене моцарела, шунка Iberico, бели трюфели, диаманти и злато 23-карата.

Златно суши. Това е едно от най-скъпите сушита в света - 1800 долара за руло. Използват се съставки като гъши дроб, норвежка сьомга, перли, див шафран и диаманти. Вместо морски водорасли, в които обикновено се увива сушито, се употребяват златни листа.

Необикновени ястия, които не всеки европеец ще преглътне

Във всяка кухня по света има ястия, които са неин отличителен белег. 1. Питки от кал. Кални питки се ядат в една от най-бедните страни...

Златен чай. Компанията от Сингапур TWG продава Yellow Gold Tea Buds - един от най-скъпите чайове в света. 50 грама от него струват 528 долара, тъй като към изсушените чаени пъпки се добавя истинско злато от 24 карата. Този чай се събира само един ден в годината и то само в една планина (фирмата пази местоположението в тайна).

Пица. Пица за 2000 долара, продавана в Манхатън, съдържа люспи и ивици 24-каратово злато – така се формира за високата й цена. Пълнежът включва още месо от черни калмари, трюфели от Франция, гъши дроб, хайвер от есетра и ядливи цветя.

Златно капучино. Дубай е известен като една от най-известните туристически атракции. Богатите хора, които някой ден се окажат в Дубай, трябва да опитат капучиното в Emirates Palace. То се прави от микс на различни сортове кафе и е покрито със златни люспи. Чашка струва 16 долара. Хм, доста поносимо на фона на другие цени в тази статия, нали така?

Хайвер „Бяло злато“. По всяка вероятност, хайверът „Бяло злато“ е най-скъпият хранителен продукт на Земята. Килограм се оценява на 300 000 долара (за чаена лъжичка - 40 000 долара). Деликатесът се състои от хайвер на рядката бяла есетра и 22-каратово злато.

Златото на земята е достатъчно да я покрие цялата

Повече от 99 процента от златото на Земята липсва - цялото е потънало в центъра на планетата преди милиарди години. Всъщност, казва гео...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com