Явления, които остават необяснени от науката

1603
Явления, които остават необяснени от науката
Снимка: iStock

Плацебо-ефектът. Обикновен физиологичен разтвор обезболява не по-лошо от морфина, ако внушат на пациента, че му дават морфин. Но в случай че към физиологичния разтвор се прибави препарат, който блокира морфина, обезболяващият ефект изчезва (забележете, изобщо никъде няма морфин, нито някаква връзка с него – освен внушението в съзнанието на пациента!). Защо се случва така, не е ясно. Има доста примери за подобряване на здравето на човек след прием на елементарно безвредно лекарство (например, аспирин) - за което пациентът е излъган, че възможно най-новото и ефективно средство.

Хомеопатията в Белфаст. Фармаколожката от Белфаст Мадлен Енис поискала да докаже, че хомеопатията (алтернативна медицина, използваща силно разредени лекарствени препарати) е шарлатанство – но вместо това получила изумителен резултат. Колкото и да разреждала разтвора на даден препарат, той продължавал да оказва лечебно въздействие – независимо че по едно време във водата вече не била останала и една молекула от препарата.

Пред тези явления науката е безпомощна

Блуждаещите „дяволски“ огньове. Нерядко нощем над блата или над открити полета, където няма пречки за погледа, се виждат тр...

Тъмна материя. Всеки учебник по физика ще ви разкаже какво представлява гравитацията. Но това, което премълчават учебниците, е елементарното обстоятелство, че ако науката е права, Вселената би трябвало да се разпадне - нали в галактиките липсва достатъчно маса за създаване на необходимата гравитация, която да образува центростремителни сили и да държи Вселената „накуп“? Дали пък наистина съществува прословутата „тъмна материя“, която да съставлява 90% от Вселената - но досега не са я открили?

Пионерски аномалии. Двете космически сонди Pioneer-10 и Pioneer-11, стартирали през 1970-те, би трябвало да са напуснали Слънчевата система и да сме ги забравили. Но ускорение в посока към Слънцето поради неизвестна причина - което е по-малко дори от нанометър в секунда на квадрат, изместило „Пайниър-10“ с 400 хиляди километра от маршрута. Същото станало и с „Пайниър-11“. Първите причини, които хрумнали на изследователите (течове на гориво, софтуерни грешки и пр.), вече са отхвърлени. Учените все още търсят приемливо обяснение какво е причинило въпросното ускорение.

Тъмната енергия. Изненадващо за цял свят, през 1998 г. астрономите заявили: Вселената се разширява с увеличаваща се скорост. Обаче, според съвременната физика трябва да се случва точно обратното - тази скорост да намалява. Едно от възможните обяснения е т. нар. „тъмна енергия“ (хипотетична енергийна форма с отрицателно налягане, която равномерно изпълва пространството на Вселената). За нея обаче никой нищо не знае.

Сигнал от Космоса. В 1977 г. американският астроном Джери Еман регистрирал необикновен сигнал, продължил 37 секунди, идващ от съзвездието Стрелец. Този радиационен импулс имал тесен диапазон от радиочестоти - около 1420 мегахерца. С международно споразумение предаванията на такава честота са забранени. А природните източници на радиация имат по-широк честотен диапазон. Мистериозният източник на сигнала си остава неизвестен.

Неповторими явления в природата

Природата постоянно ни изненадва с нови рекорди. Но има събития, толкова уникални, че заслужават отделен списък. Някои от тях са изключ...

Студеният ядрен синтез. Ако в тежка вода (в нея кислородът се комбинира с водородния изотоп деутерий) се потопят електроди от паладий, ще се отдели енергия в огромно количество. Възможно е ядрата на деутерия да се трансферират в молекулярната решетка на паладия и веществата да се разтопят, като се освободи колосална енергия. Но, според науката, при стайна температура топенето е невъзможно!

Опити за обяснение на подобни феномени задават повече въпроси, отколкото дават отговори!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com