Кафе срещу матча: Кое има повече кофеин?

4950
Кафе срещу матча: Кое има повече кофеин?
Снимка: Pexels

Малко хора могат да започнат деня или да прекарат следобед без кофеинова напитка, която да ги ободри. Докато кафето винаги е било предпочитаната кофеинова напитка за възрастните, през последните години все повече хора са започнали да пият матча.

Още: Какво се случва с тялото, ако спрем да пием кафе

Този, японски зелен чай на прах се появява в кафенета и магазини за чай, барове и ресторанти и по рафтовете на магазините за хранителни стоки през последното десетилетие или две, давайки на любителите на кофеина още една изкусителна възможност, към която да посегнат в мъгливите сутрини.

Но освен очевидните им разлики във вкуса – и простия факт, че едното е кафе, а другото е чай – какви са основните разлики между кафето и матча? Едното има ли повече кофеин от другото? И дали матчата е по-здравословна напитка от кафето, както смятат много хора, или обратното?

Матча срещу кафе: Съдържание на кофеин

„И мача, и кафето съдържат кофеин, който е естествен стимулант и може да помогне за подобряване на бдителността, концентрацията и настроението“, казва Джордан Хил, водещ диетолог в Top Nutrition Coaching . „Кофеинът блокира невротрансмитера аденозин, който намалява чувството на умствена и физическа умора, усилие и болка и ви кара да се чувствате по-будни.“

Кафето обикновено съдържа повече кофеин от матча

Кафето все още е най-кофеиновият вариант: една чаша кафе от 28 грама обикновено съдържа най-малко 96 милиграма, но точното количество ще зависи от вида на използваното зърно, обяснява Хил.

Матча, от друга страна, може да съдържа от 38 до 88 мг. кофеин , в зависимост от използваното количество матча на прах и времето за варене. Хранителният анализ на чая матча установи, че съдържа от 19 до 44 мг. кофеин на грам прах. Една порция матча обикновено е 2 до 4 грама прах (или 1/2 до 1 чаена лъжичка) и така съдържа от 38 до 176 мг. кофеин.

Кофеинът в кафето и матча въздейства на хората по различен начин

Кофеинът, намиращ се както в кафето, така и в матча, също може да повлияе на енергията ви по различен начин. Докато кафето може да ви даде незабавен, удовлетворяващ тласък, за да се събудите, матча може да осигури по-бавно изгаряне. Много пиещи мача се чувстват нащрек, но усещат по-малко този издайнически кофеин от кафето. Някои хора също откриват, че твърде много кафе ги дразни, благодарение на целия този кофеин на части. Тези, които пият матча за кофеин, всъщност могат да имат обратното изживяване - матча съдържа L-теанин , аминокиселина, която може не само да намали стреса, но и да помогне на тялото да се отпусне.

Много от любителите на кафе откриват, че могат да станат зависими от кофеиновата напитка, но това не изглежда да е толкова разпространено при тези, които консумират матча .

И двете напитки обаче могат да дойдат със сходни странични ефекти, особено за тези, които може да са чувствителни към кофеин, казва Хил, което може да включва главоболие или безсъние, както и нервност, раздразнителност и ускорен пулс.

Топ ползи за здравето от мача и кафе

„И мача, и кафето съдържат антиоксиданти , за които е известно, че намаляват оксидативния стрес и възпалението“, казва Хил.

Кафето (и чаят, но кафето още повече) съдържа растителни съединения, борещи се с болестите, наречени полифеноли, които предлагат защита срещу „заболявания, свързани с черния дроб, сърцето и мозъка“, казва Хил. Изследванията свързват редовната, умерена консумация на кафе (дори кафе без кофеин !) с намален риск от колоректален рак, риск от диабет тип 2 и риск от сърдечно-съдови заболявания.

Проучванията показват, че матча също може да е от полза за здравето на устната кухина чрез предотвратяване на пародонтални и орални заболявания, тъй като зеленият чай е антиоксидант, антибактериален, антивирусен и противовъзпалителен. Матча съдържа няколко основни витамини и минерали. „Мача се прави от чаени листа и съдържа малки количества витамини и минерали, включително витамин С, Е, К, калий, калций, желязо“, казва Хилс. Известно е също, че зеленият чай помага за засилване на метаболизма, регулира кръвната захар и разгражда мазнините.

Както бе споменато по-горе, чаят матча също съдържа L-теанин, аминокиселина в чая с функционални ползи за нивата на стрес, когнитивната функция, умствената яснота и настроението. Един преглед от 2017 г. на изследването на кофеина, L-теанина и други съединения на чая: „предоставя надеждни доказателства, показващи, че L-теанинът и кофеинът имат ясни благоприятни ефекти върху продължително внимание, памет и потискане на разсейването. Освен това, L-теанинът беше установено, че води до релаксация чрез намаляване на индуцираната от кофеин възбуда."

Изводът: Всичко се свежда до предпочитанията и метода на приготвяне

Дали ще изберете да пиете матча или кафе зависи изцяло от това кое ви харесва повече, кое ви кара да се чувствате по-добре и как обичате да го приготвяте. Чистото кафе е просто печено кафе на зърна, сварено в гореща вода и осигурява впечатляващи количества полифеноли, когнитивен тласък за фокус и яснота и дори е донякъде хидратиращо. Кафе с малко мляко и минимален (или в идеалния случай нулев) подсладител е здравословен вариант – просто се уверете, че ограничавате приема на кафе твърде късно следобед, за да избегнете нарушаване на графика ви за сън.

Още: Здравословни причини, поради които трябва да пиете кафе с куркума

Ако, обаче, кафето доставя твърде много кофеин или ви кара да губите енергия по обяд - но все още търсите леко кофеиново подсилване, което трае малко по-дълго, матча е отличен избор. Като мощна форма на зелен чай, той е зареден с полезни антиоксидантни и противовъзпалителни растителни съединения – от витамин С до аминокиселини, кверцетин и рутин – осигурява по-устойчив умствен и енергиен тласък и е вкусно разпенен с горещо мляко и малко подсладител за смекчаване на неговите по-растителни нотки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...