Кажи ми каква музика слушаш и ще ти кажа как ти се отразява

7163
Кажи ми каква музика слушаш и ще ти кажа как ти се отразява
Снимка: iStock

Музиката е важна за регулирането на настроението ни, може да повлияе на концентрацията и да повлияе на това как се чувстваме като цяло. В продължение на векове музиката се използва за промяна на енергийните нива, подобряване на настроението и дори помощ на хора, които са болни или страдат от емоционална травма.

Според проучване, хората могат да подобрят настроението и цялостното си чувство на щастие само за две седмици, просто като слушат оптимистична музика. Друга група изследвания показват, че нашият мозъчен отговор към музиката идва от вещество, наречено допамин. 

Увеличаването на нивата на допамин, което се случва, когато слушаме музика, означава, че хората извличат удоволствие от музиката.

Сега нека да видим как различните музикални жанрове ни влияят психологически:

Как лекува музиката?

От незапомнени времена музиката е била използвана като терапевтично средство от шамани и вещици. Как да използваме саундтрака на нашия ...

- Блус: Ако се чувствате нервни или тревожни, този стил на музика може да забави сърдечната ви честота и да се почувствате спокойни. Осигурява усещане за спокойствие. Подходяща е също зата след тежък работен ден.

- Рок и пънк: Тези енергични бийтове могат да повишат настроението ви и да ви дадат прилив на адреналин и енергия. 

- Реге музика: Имате ли проблеми да контролирате гнева си? Реге е вид музика, която кара тялото ви да се отпусне, тъй като се смята, че този музикален жанр се основава на ритъма на човешкото сърце, когато то е в покой.

- Диско/Поп: Въпреки, че по принцип са много различни жанрове, те произвеждат много сходни ефекти в нашия мозък. Те насърчават щастието, радостта и произвеждат много енергия. Може да се слуша по всяко време на деня.

- Kласика: този стил музика не от вчера има силата да ни успокои. Също така се свързва с увеличаване на мозъчната сила, насърчаване на ученето и подобряване на концентрацията. Подходяща за слушане и от по-възрастни хора.

Учените убеждават: шофьори, слушайте Адел, за да запазите сърцето си здраво

Задръстване, час пик, всеки бърза по пътя си и се чува само звукът на клаксони. Такива ситуации се случват всеки ден и всеки шофьор тря...

- Рап и хип-хоп: Влияе на човек в зависимост от текста на песента и темпото. Като цяло повдига адреналина и чувството за удовлетвореност.

- Heavy Метал: това, което се случва с този стил е доста особено. Води до увеличаване на успокояващите и стимулиращи хормони в същото време, така че по-мощните хормони като тестостерон започват да се променят, произвеждайки прилив на енергия. След известно време обаче тези вещества се разтварят по такъв начин, че започваме да изпитваме носталгия.

- Салса: Идеална музика за борба със стреса, произвежда много енергия и подобрява координацията и баланса. Освен това е много полезна за самочувствието.

- Госпъл /на английски: Gospel, „Евангелие“, „Благовестие“/: въпреки че може да не изглежда така, това е много подходящ стил за справяне с разбито сърце, тъй като текстовете на песните предлагат надежда и помагат за повишаване на доброто настроение.

И все пак не забравяйте, да слушате предимно любимия /любимите/ си стилове. Тези, които ви дават най-много увереност, сила, спокойствие, хармония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com