Как да бъдете ПО-ПРОДУКТИВНИ: 9 съвета за продуктивност

2873
Как да бъдете ПО-ПРОДУКТИВНИ: 9 съвета за продуктивност
Снимка: iStock

Усещате ли как понякога имате много работа и сякаш много малко време да я свършите? Когато обмислят как да бъдат по-продуктивни, мнозина се обръщат към техники за управление на времето. Въпреки че са взаимосвързани, продуктивността и управлението на времето са две различни неща, и не всички продуктивни хора са особено добри в управлението на времето. Управлението на времето е набор от умения и инструменти, които насърчават ефективното използване на времето на човека. А продуктивността е свързана с резултатите, които се постигат в рамките на определен период от време. 

КАК ДА БЪДЕТЕ ПО-ПРОДУКТИВНИ НА РАБОТНОТО МЯСТО?

Съвети за това как да имаме по-продуктивен работен ден

Въпреки че продуктивността е важна във всички аспекти на живота, където се изискват резултати или когато хората искат да постигнат цели, тя вероятно се смята за най-важна в работната среда. Извършването на някои прости корекции в графика на работния ден създава възможности за постепенно повишаване на производителността. Ето някои възможни корекции, които да направите:

9 СЪВЕТА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОДУКТИВНОСТТА

1. Спрете да работите по много задачи едновременно

Често е изкушаващо да се опитваме да работим мултифункционално, жонглирайки с множество задачи в работния ден по всяко време. Въпреки че това може да ви се струва продуктивно, то рядко води до най-добри резултати. Като се съсредоточите само върху една задача в даден момент, ще я изпълните по-качествено и за по-кратко време, което ще ви позволи да преминете безпроблемно към следващата задача.

Успешни съвети за това как да управляваме времето си по-добре

2. Поставяйте си малки цели

Големите задачи или проекти могат да ни се струват плашещи и често надценяваме колко време ще ни отнеме изпълнението им. Можете да създадете импулс за напредък, като разделите задачите на управляеми, малки етапи, които се надграждат до завършването на проекта. Например да изчистите входящата си поща, като отговаряте на четири имейла на деня.

3. Вземете си почивка.

Може да изглежда странно да предлагаме почивки, когато говорим за продуктивност на работното място, но редовните почивки всъщност помагат за намаляване на стреса и увеличаване на продуктивността. Използвайте това време, за да се откъснете от работата си, като дадете възможност на ума си да си почине и да се върне с нова мотивация, и евентуално нови идеи.

Как да сме по-продуктивни на работното място

4. Правилото на петте минути

Ако отлагането е голямо предизвикателство за вас, опитайте правилото на петте минути. Като си обещаете, че ще отделите само пет минути за изпълнението на неизпълнена задача, ще елиминирате много от оправданията, които ви пречат да започнете. Почти всеки може да отдели пет минути, за да напише имейл или да прочете даден материал. Често, след като петте минути приключат, мотивацията да продължите остава. Дори и да преминете към друга продуктивна задача, малките задачи, изпълнени в рамките на петте минути, все още представляват важен принос към общия ви резултат.

5. Разпределение на времето.

Използването на времеви блокове е утвърдена и добре позната стратегия за продуктивност. Създавайки рамки за времеви блокове в графика на работния ден, вие вземате съзнателно решение да посветите "блок" от време на определена задача.

5 начина да увеличим продуктивността на работното място

6. Ограничете разсейването

Разсейването е нещо съвсем нормално, а съсредоточаването не винаги е естествено. Това обаче е умение, което може да се развие. Изключете известията си, превключете телефона си на самолетен режим или го оставете в друга стая.

7. Първо направете най-трудното нещо

Може да е изкушаващо да избягвате трудните или отнемащи време задачи и вместо това да се фокусирате върху бързите победи. Въпреки това, като се заемете първо с най-трудните си проекти, можете да увеличите мотивацията и фокуса си за останалата част от деня. Когато знаете, че следват по-малки задачи, сте по-склонни да ги направите.

Пийте кафето си в този час, ако искате да сте по-продуктивни

8. Определете граници.

Въпреки че се счита за добре да бъдете гъвкави и да се възползвате от възможностите за кариерно развитие, важно е също така да поставите граници на времето си. За да изпълнявате задачите си ефективно и да бъдете продуктивни, трябва да можете да ги изпълнявате в разумни срокове. Определянето на граници ви предпазва от претоварване. 

9. Определете кога сте най-продуктивни

Всеки човек е индивидуален. Някои служители работят най-добре сутрин, докато други достигат своята продуктивност след обяд. Определянето на времето, когато сте най-продуктивни, и организирането на дневния график така, че да се възползвате максимално от тези пикови моменти, е отличен начин за повишаване на производителността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com