Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да инвестирате парите си през следващата година?

28 декември 2021, 14:40 часа

Новата година вече е на прага. С нея идват още финансови въпроси, които трябва да си отговорим, а именно - как да инвестираме парите си. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои идеи. Тя НЕ следва да се счита за финансов съвет, а по-скоро цели да ви представи различни опции, за които сами да направите информиран избор. 

Проверете дали наистина имате свободни пари за инвестиране

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите е да проверите дали ще имате свободни пари, които да вложите в нещо. Много хора си мислят как през новата година ще трупат пари настрана в акции, облигации или нещо друго. После осъзнават, че имат плануван ремонт, почивка през лятото, че дъщеря им ще завършва гимназия и че трябва да върнат едни 500 лева на съседа. Да не говорим, че май и колата беше за ремонт. Седнете и направете сметка колко пари ще можете да инвестирате преди въобще да мислите в тази насока. 

Изберете инвестиция според бюджета си

Ако имате 10 000 лева едва, ли ще можете да си купите нов апартамент. Сумата може да бъде разпределена под други форми на инвестиции, които са адекватни за нейния размер. На първо място наистина вижте с какви пари разполагате и изберете в какво да ги вложите спрямо това. Ще имате съвсем реална представа какво може да направите. 

Вижте с какъв хоризонт е вашата инвестиция

Подберете внимателно вашата инвестиция и с оглед на това с какъв хоризонт напред гледате. Искате да се подсигурите за пенсионирането си, което се очертава да бъде след 20-ина години? Или искате да може да разчитате на парите си след 5-10 години? Вижте за какво време искате да "заключите" тези пари, така че да ви носят възвращаемост. Също така е важно да сте наясно какво искате да се случи с тях. Може да искате да запазят своята стойност във времето или пък да търсите нещото, което ще ви направи богати с растеж от 1000х или 10 000х? В зависимост от това търсете подходящи инвестиции. 

Не се подлъгвайте да слагате парите си в измамни схеми. Проучвайте добре всичко и вземете информирано решение. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес