Как да изберем правилната риба?

3259
Как да изберем правилната риба?
Снимка: БГНЕС

Изборът на качествена риба е лесен, ако знаете какво и къде да търсите. Проста проверка в местния магазин за хранителни стоки или рибен пазар ще ви каже дали рибата е прясна или предварително замразена; дали се отглежда правилно или не; дали е здрава или не.

Охладената риба е широко разпространена по рафтовете на големи, средни и малки супермаркети, но популярността не означава качество. Има голяма вероятност при покупка да попаднете на риба, която е била размразявана няколко пъти или е имала срок на годност в хладилника преди няколко дни. 

Как да изберем правилната цяла риба?

Най-важните характеристики, на които трябва да обърнете внимание при избора на риба, са миризмата, цвета на очите, хрилете и люспите. 

Естествено, най-важната характеристика е миризмата. Прясната риба не трябва да мирише... на риба, колкото и парадоксално да изглежда. Рибата трябва да мирише на "вода", ако това сравнение говори нещо: прясна вода - местообитанието на рибата, но не и тежкият рибен дъх. Всички миризми на амоняк или други лекарства показват застояла риба с лошо качество.

Най-чистите риби - те са истинско лекарство

Очи

Започнете да проверявате рибата от очите. Обикновено очите на прясната риба са кристално чисти, пухкави, влажни и блестящи. Ако очите изглеждат добре, можете да се обзаложите с достатъчна степен на увереност, че рибата е свежа и здрава. Веднага щом рибата започне да се разваля, очите изсъхват, стават мътни.

Перки

Опашката и гръбните перки на рибата трябва да са влажни и непокътнати. Риба, която е била манипулирана неправилно, ще има скъсани или неравни перки, докато стара риба ще има сухи и чупливи перки. Скъсаните и назъбени перки принадлежат на риби, които са били държани в мрежата твърде дълго. 

Тест за еластичност

Ако е възможно, докоснете рибата. Трябва да е студено, мокро и хлъзгаво, но не и лепкаво. Когато натиснете върху рибата, кожата трябва да възвърне естествената си форма. Ако не се върне, това е сигурен знак, че месото е омекнало и вече не си струва парите. Запомнете: рибата, която е загубила еластичната си форма, вече не е прясна.

Хриле

Проверете хрилете за жизненост и цвят. При първото улавяне хрилете на рибата стават яркочервени и бавно потъмняват с времето. Колкото по-ярък е цветът, толкова по-свежа е рибата. Хрилете също трябва да са чисти и хладни. Тъмните хриле показват, че миоглобинът, съдържащ се в кръвта на рибата, се е окислил и се е превърнал в метмиоглобин (протеин, който не пренася кислород), което води до потъмняване на хрилните тъкани.

Люспи

Прясната риба има лъскави, твърди люспи, които прилягат плътно към тялото. При остарялата риба люспите лесно се отделят, падат и изглеждат сухи. 

Ако предпочитате да купувате части от риба (а не цяла риба), съветите по-долу ще ви помогнат да изберете най-пресния продукт. 

Как да избираме риба?

Проверете цвета и консистенцията

За бяла риба, като треска или камбала, месото трябва да е полупрозрачно. Ако е непрозрачен и бял, това е знак, че месото не е прясно.

За тъмните меса, като риба тон или сьомга, месото трябва да е светло и много наситено на цвят. Търсете ясен цветови контраст между мазнини и мускули.

За всеки вид риба се уверете, че месото е влажно и лъскаво. Лепкавата и суха риба най-вероятно е била обработвана неправилно (например държана на топла температура), замразявана и размразявана няколко пъти или просто е стара.

Как да изберем замразена риба?

Замразената риба може да бъде изненадващо още по-добра и по-вкусна от прясната риба. Всъщност най-добрата риба тон в света почти винаги замръзва в морето, след като бъде уловена. Ето няколко съвета за избор и използване на замразена риба: 

Опитайте се да разберете от продавача как е замразена рибата. Замразената риба често получава лоша репутация, защото компаниите и търговците на риба чакат да стане достатъчно стара, за да я замразят. Въпреки това, ако се замрази веднага след улавянето, ще бъде вкусна, когато се размрази. Трябва да се замрази много бързо, за предпочитане веднага след като умре, и при много ниски температури, около -30°C, за да се сведе до минимум увреждането на тъканите. 

Не забравяйте, че най-правилният начин за размразяване на риба е в хладилника: просто трябва да поставите замразената риба в чиния или поднос в хладилника за един ден. Да, размразяването на плота ще се случи по-бързо, но размразяването в хладилника ще защити по-добре вашия продукт. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com