Как да изберем продукти за отделните видове хранене?

1211
Как да изберем продукти за отделните видове хранене?
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

При избора на продукти е нужно да се има предвид не само вкусът на хората, които ги консумират, но и естеството на тяхната работа – физическа или офисна, времето им за активна дейност и почивка. Преди интензивен физически труд храната трябва да съдържа белтъчини, при което обмяната на веществата се засилва, нервната система се активизира и храната остава в стомаха за дълго време.

Поради въпросните причини подобна храна не бива да се консумира преди лягане. Белтъчините се усвояват трудно по време на сън, защото тогава храносмилането намалява своята интензивност. Диетоложката д-р Татяна Родригеш Занин обяснява принципите за подбор на различните ястия.

Учени призоваха да ядем насекоми, за да подпомогнем селското стопанство

Преминаването към хранене, съдържащо повече насекоми, не само ще намали емисиите на парникови газове, но и ще се отрази благоприятно на...

При умствена (наричана най-общо „офисна“) дейност за закуска се препоръчват млечни супи, зърнени храни, извара, сирене, яйца, пресни зеленчуци, палачинки. За обяд се готвят застроени супи с брашнени продукти; печено или задушено месо, риба - с гарнитура от картофи, зеленчуци, както и сладки десерти. За вечеря се препоръчват млечни супи, зърнени храни, каши, макаронени изделия, зеленчуци, извара и чай.

За хора, които упражняват физически труд, закуската трябва да се състои от гъсти супи, печени картофи, риба, сланина (по желание), млечни продукти, масло, какао. Обядът се състои от супа с месо, бобови растения, печено месо или риба с гарнитура картофи и свежи зеленчуци, за десерт сладко ястие. Вечерята е от млечни супи, каши, печено месо, зеленчуци, извара и чай. Може да се вечеря още с различни запеканки от макарони или зеленчуци, с добавяне на месни съставки (примерно, кайма). Накрая се сервира сладко ястие, най-добре мармелад.

Принципът е, че храненето трябва да утоли глада и да осигури насищане на тялото с полезни елементи. Такива храни включват предимно рибни и месни блюда. Подобни продукти са особено полезни, ако се сервират с картофи, зеленчуци или юфка. Необходимо е менюто да съдържа колкото е възможно повече различни съставки. Те не бива да се повтарят - например, ако супата е с домати, няма нужда от домати и в салатата.

За да се постигне правилното съотношение на полезни елементи в хранителните продукти, трябва да се включват повече зеленчуци и разнообразни ястия от тях, както и да се съчетават с плодове - например, спокойно може да се прибави ябълка към салата от зеле и краставици.

10 храни за по-добър сън

Диетолози определиха 10 храни, които ви помагат да заспите по-бързо и подобряват качеството на съня, съобщи Fox News. Храната и сънят с...

Месото се сервира с повечко зеленчуци, което прави възможно балансирането на тежката, плътна храна с леки гарнитури. Сладките, завършващи десерти съдържат вещества, които липсват в предишните ястия. Тук се старайте отново към разнообразие: след мазна храна трябва да изберете десерт с ниско съдържание на белтъчини и мазнини.

Сладките напитки също привнасят множество полезни елементи, а чаят и кафето действат ободряващо и настройват за работа.

През зимата пресните зеленчуци се заменят със замразени, с туршии, включват се достъпни плодове. Много полезни са ястията от варени зеленчуци.

С балансирано и премерено меню човек получава необходимите му и полезни хранителни вещества. Благодарение на това се усеща бодър, умората забележимо намалява, а имунитетът се укрепва. 

Ето защо НЕ трябва да оставяте храна в колата си:

Ако все още се изкушавате да носите храна със себе си и да я оставите в колата, преценете добре времето си за пътуване. Хранене на път...

ВНИМАНИЕ! Статията има информативен, а не препоръчителен характер. При необходимост от диета се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com